Konjic

Uposlenici Doma zdravlja Konjic stupili u štrajk, opet ne dobijaju plaće

Zdravstveni radnici Doma zdravlja Konjic nakon niza upozorenja na probleme kojim se nose danas su prestali s radom i stupili u generalni štrajk zbog dvije neizmirene plaće, toplih obroka i doprinosa te kompleksne situacije u kojoj ta ustanova godinama djeluje.

Predsjednik Neovisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić za Klix.ba kaže kako je sindikat dugo vremena upozorava na probleme s kojim se nose zaposlenici te skretao pažnju štrajkovima upozorenja, što odgovorni nisu shvatili ozbiljno, zbog čega su bili primorani na generalni štrajk.

Tako su se danas članovi Nezavisnog sindikata Doma zdravlja Konjici koji broji 103 članova okupili ispred matične zdravstvene ustanove, gdje im se pridružilo i 16 članova sindikata doktora spremnih s njima ići u zajedničku borbu do ispunjenja zahtjeva.

“Jedan zahtjev je isplata plaća koje kasne dva mjeseca s pripadajućim naknadama kako bi, konačno sustigli platežni proces. Uz to jednako važan zahtjev za nas je garancija da nam se više kašnjenja s plaćanjima neće događati”, kazao je Kerić za Klix.ba.

Ističe kako su ta dva zahtjeva zaposlenika Doma zdravlja Konjic minimum i maksimum, od kojeg neće odstupiti dok se ne ispoštuje. Podsjeća da im se konstantno kasni s dvije plaće i topla obroka po dva mjeseca, dok su dugovi za doprinose u kašnjenju 14 godina što je nedopustivo.

“Krajnje je vrijeme da menadžment Doma zdravlja Konjic ozbiljno pristup rješavanju problema i napravi konkretan plan za sanaciju koji će biti garancija da ovakve situacije neće ponavljati”, kaže nam predsjednik Nezavisnog sindikata DZ Konic.

Smatra kako je menadžment kriv za stanje u kojem se nalaze i da na ovaj način trasira put za gašenje Doma zdravlja i njihov odlazak na biro rada. Tvrdi da sredstva koja stižu u kasu vješto prikrivaju dok zaposleni nemaju svoje plaće a pacijenti sami kupuju lijekove i terapije koje su ima zakonom zagarantirane.

“Naša Uprava cijelo vrijeme daje u javnost sredstava koja se dobivaju od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK u iznosu od 262.000 KM mjesečno. Međutim, ni u jednom momentu ne prikazuju davanja od ostalih institucija, pogotovo od Vlade HNK gdje su se dobivala ogromna sredstva tokom prošle i ove godine. Pokušavali su da izbjegnu prikazati i podršku Grada Konjica i stalno se negira samofinanciranje Dom zdravlja, a mi znamo da su sredstva čak i premašila ona potrebna za sve te obaveze”, kazao je Kerić za Klix.ba.

Nezavisni sindikat Doma zdravlja Konjic, kojem se danas pridružilo još 16 konjičkih ljekara sada broji 119 članova i poručuje da neće odustati od borbe za ozdravljenje njihove zdravstvene ustanove, jer samo tako se mogu izboriti za normalne uslove rad i pružanje usluga pacijentima.

Iako do ispunjenja uslova neće prekidati generalni štrajk, ipak poručuju da pacijenti kojima je potreba hitna medicinska pomoć ni u jednom trenutku neće ostaviti bez potrebe zdravstvene brige.

Prošle godine u ovo doba su ljekari također bili u štrajku zbog neizmirenih plata, a osim Doma zdravlja štrajkovali su i uposlenici Opće bolnice.

Klix.ba/Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button