BiH

U državi nema ujednačenog stava: Hoće li BiH od COVAX-a dobiti novac ili druge vakcine?

Bosna i Hercegovina putem COVAX mehanizma naručila je 1.232.000 vakcina protiv COVID-19 i unaprijed sve platila po, kako nam je ranije iz Ministarstva civilnih poslova (MCP) rečeno, prosječnoj cijeni od 10,55 dolara, što kada se sabere iznosi 12.997.600 dolara.

Iz MCPBiH sada kažu kako je putem ovog mehanizma u našu zemlju stiglo 332.640 doza ili 27 posto od ukupnog broja plaćenih vakcina, a ostalo je još 899.360 doza.

Šta će biti s tim vakcinama, odnosno novcem koji je naša zemlja platila Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI), u MCPBiH dodaju “kako vlade entiteta i Brčko distrikta BiH još nisu donijele konačnu odluku, odnosno da još traju konsultacije u vezi s konačnim ishodom po ovom pitanju”.

Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH, kaže “da su pregovori u toku te da još nije sve do kraja definisano po pitanju – hoće li BiH dobiti ostatak novca ili će taj iznos biti zamijenjen nekim drugim vakcinama”.

– Odjeljenje za zdravstvo zajedno sa ministarstvima zdravstva Federacije BiH i RS, a u saradnji sa MCPBiH, imalo je nekoliko sastanka sa predstavnicima COVAX mehanizma kako bi iznašli rješenje na koji način će se zatvoriti finansijska konstrukcija u vezi s plaćenim, a neisporučenim vakcinama. Dakle, ukoliko dođe do eventualnog odustajanja od tih vakcina, na koji način će se to završiti. Do ovog trenutka nemamo ujednačen stav svih koji su uključeni u razgovore za ono što je interes, prije svega, države BiH i njenih građana – kaže Šadić.

Prema njegovim riječima, trenutno stanje je takvo da BiH ima dovoljno vakcina protiv COVID-19.

– Naša potreba ranije i sada za vakcinama nije ista. Jako je teško sada praviti procjenu da kažemo da želimo odustati i da nam se vrati novac i da li ćemo i u kojoj mjeri eventualno izgubiti dio novčanih sredstava. Ili ćemo ići u nekom drugom pravcu da biramo neke druge vakcine, ali u tom slučaju postoji bojazan da opet nećemo biti ispoštovani po pitanju rokova jer svi mi smo očekivali da će COVAX mehanizam biti puno sigurniji. Vidjet ćemo u kom pravcu će to u narednom periodu ići – objasnio je Šadić.

Faktor/Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button