Svijet

Turska: KO STOJI IZA NAPADA I ODAKLE JE STIGLA NAREDBA

Osoba osumnjičena za postavljanje bombe koja je izazvala eksploziju u historijskoj istanbulskoj ulici Istiklal privedena je, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Soylu.

“Osoba koja je postavila bombu zadržana je u Policijskoj upravi Istanbula. Prije toga privedeno je još oko 21 osoba”, rekao je Soylu.

Prema riječima potpredsjednika Turske Fuata Oktaya, u nedjeljnoj eksploziji poginulo je najmanje šest osoba, a ranjena je još 81 osoba.

Turski ministar zdravlja Fahrettin Koca rekao je da su 39 od 81 osobe koje su ranjene tokom terorističkog napada otpuštene iz bolnice.

“Petero od 42 ranjenika nalazi se na odeljenju intenzivne nege, od kojih su dvoje u kritičnom stanju”, rekao je Koca.

U eksploziji su poginule četiri žene, uključujući devetogodišnju djevojčicu i dva muškarca.

Eksplozija se dogodila oko 16:20 sati po lokalnom vremenu u istanbulskom okrugu Beyoglu.

Na snimku se vide kola hitne pomoći, vatrogasna vozila i policija na licu mesta. Ekipe policije preduzele su mjere obezbjeđenja.

Korisnici društvenih mreža rekli su da su prodavnice zatvorene, a avenija zatvorena.

Ko stoji iza napada

Na osnovu prvih informacija guvernera Istanbula Alija Jerlikaye, predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi eksplozija mogla biti teroristički akt.

“Bilo bi pogrešno reći da je ovo nesumnjivo teroristički napad, ali početni razvoj događaja i početni obavještajni podaci mog guvernera su da miriše na terorizam”, rekao je Erdogan.

Dajući više detalja o napadu, ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da je žena sjedila na jednoj od klupa na ulici više od 40 minuta, a da se eksplozija dogodila samo nekoliko minuta nakon što je ustala.

“Postoje dvije mogućnosti: ili je u torbi samoeksplodirajući mehanizam ili ga je neko detonirao (na daljinsko upravljanje)”, rekao je Bozdag.

Rano u ponedjeljak, Soylu je rekao da je, prema prvim procjenama, ovo nedjelo izvršila teroristička grupa.

“Procjenjujemo da je naređenje stiglo iz Kobanija”, rekao je Soylu, dodajući: “Rani nalazi pokazuju da iza napada stoji PKK/PYD.”

PYD i YPG su politička i oružana krila PKK u Siriji, globalno priznate terorističke organizacije. Oni kontrolišu grad Kobani (Ayn al Arab) u regionu.

Istraga u toku

Glavno javno tužilaštvo Istanbula pokrenulo je istragu o eksploziji. Imenovano je pet javnih tužilaca.

“Sve institucije i organizacije naše države provode brzu, preciznu i efikasnu istragu povodom incidenta”, rekao je direktor komunikacija Fahrettin Altun.

Pored toga, Istanbulski krivični sud za mir je zabranio emitovanje svih vizuelnih i audiovijesti u vezi sa eksplozijom na stranicama i društvenim mrežama.

“Pozivamo medijske organizacije da budu odgovorne, da se ne oslanjaju na obmanjujući sadržaj sa društvenih mreža, te da za osnovu uzmu izjave relevantnih državnih organa”, dodao je Altun.

Stav

Slični članci

Back to top button