BiH

Mulaosmanović: Sistemski povećati dostupnost pomagala koja će pomoći oboljelima od dijabetesa

Predsjednica Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 Alma Mulaosmanović kaže da se oboljeli od dijabetesa suočavaju sa mnogim problemima, da bh. društvo još malo zna o toj bolesti, a oboljela djeca su često neshvaćena u vrtićima i školama. 

– Oboljelima od dijabetasa u BiH na raspolaganju je, na svu sreću, inzulin. No nažalost, u drugim stvarima još kaskamo za “normalnim” zemljama – naglasila je u izjavi za Fenu, u povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Prema njenim riječima, u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim državama EU na listi je glukagon u obliku nazalnog spreja koji oboljelom od dijabetesa može aplicirati bilo ko (roditelji, učitelji, treneri) i spas je od teške hipoglikemije.

– Kod nas je to još u obliku injekcije koju, u slučaju potrebe, daju uposlenici hitne pomoći – naglasila je.

Mulaosmanović upozorava da je to bolest koja, nažalost, ne prolazi sa punoljetstvom. Samo se vremenom mogu povećavati popratne komplikacije, tako da treba sistemski povećati dostupnost pomagala koja će oboljelim prevenirati komplikacije, a ne liječiti ih.

– Dijabetes tip 1 ne prestaje punoljetstvom, toga moraju biti svjesni i oni koji odlučuju o njihovoj sudbini. I punoljetne osobe oboljele od dijabetesa moraju konačno uživati sva prava kao i oni mlađi od 18 godina – naglasila je Mulaosmanović, podsjećajući na slogan kampanje Međunarodne dijabetičke federacije „Ako ne sada, kada?“ .

Baš zato što je dugotrajno, doživotno oboljenje treba, kako je kazala, skrenuti pažnju i na potrebu za mentalnu njegu oboljelih i njihovih porodica.

U vezi dijabetesa tip 2, potrebno je, kaže, raditi na prevenciji, podržati aktivan način života, kao i na edukaciji o ishrani što je važno za oboljele od te bolesti.

Na pitanje kako su oboljeli od dijabetesa podnijeli pandemiju, Mulaosmanović kaže da je Covid 19 sigurno utjecao na povećan broj oboljelih.

– Virusi jesu jedan od okidača, ali mi nemamo zvanične podatke – naglasila je. Dodaje da se ‘danas, nakon 101 godine od prve upotrebe inzulina, sa upotrebom kontinuiranih mjerača šećera-senzora, inzulinskim pumpama, znatno produžava životni vijek i kvalitet života oboljelih’.

Kako podsjeća Mulaosmanović, mladi sa dijabetesom tip 1 mjerit će, na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, nivo šećer u krvi osobama starije životne dobi – u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo. Istog dana u 17 sati bit će održan Forum ‘Dijabetes iz aspekta nutricionizma’, koji organizuje Udruženje nutricionista, na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u BiH, među ostalim, promovinara je i slikovnica “Lea i njen dijabetes”, a autorica Leleta Lea na djeci prilagođen način govori o dijabetesu.

Udruženje je štampalo i priručnik ‘Dijakuhinja’ za oboljele od dijabetesa tip 1, ali i za sve koji žele da se zdravo hrane, a urađen je i istoimeni serijal od 14 epizoda. Upriličena je i projekcija dokumentarnog filma “Ride for your Life” o biciklističkom timu u kojem takmičari imaju dijabetes tip 1.

Dijabetes je hronično metaboličko oboljenje koje karakterizira povećan nivo šećera u krvi koji dovodi do ozbiljnih oštećenja velikog broja organa. Oštećuje male krvne sudove bubrega, srca, očiju, nervnog sistema i kapilarne mreže na periferiji. Kardiovaskularne bolesti, srčani i moždani udar su dva do četiri puta češći kod osoba sa dijabetesom.

Razlikuju se dva osnovna tipa šećerne bolesti – tip 1 (kad gušterača ne proizvodi insulin) i tip 2 (kad je učinak insulina smanjen). Šećerna bolest tip 1 ne može se prevenirati, dok zdrave prehrambene navike, tjelesna aktivnost i održavanje poželjne tjelesne težine mogu smanjiti rizik obolijevanja od šećerne bolesti tip 2.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, za šećernu bolest redovita šetnja najmanje 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od šećerne bolesti tip 2 za 35 do 40 posto.

Među faktorima rizika su i porodična historija (rizik od nastanka dijabetesa tip 2 se povećava ako su srodnici imali tu bolest) kao i godine (rizik od nastanka dijabetesa tip 2 povećava se starenjem, posebno nakon 45. godine života. Razlog treba tražiti u činjenici da se starenjem smanjuje fizička aktivnost, gubi mišićna masa i dobiva na tjelesnoj težini).

Zdrav životni stil uključuje zdravu ishranu, a bitno je konzumirati hranu sa nižim udjelom masnoće i manje kalorija. Izuzetno je značajno konzumirati povrće (naročito zeleno), žitarice sa cjelovitim zrnom i voće koje ne sadrži puno šećera.

Među preporukama su i svakodnevne umjerene fizičke aktivnosti u trajanju od 30 do 60 minuta, a jače fizičke aktivnosti poput ubrzana šetnja i vožnja biciklom (u periodu 15 do 30 minuta).

Svjetski dan dijabetesa obilježava se 14. novembra, na inicijativu Međunarodne diabetičke federacije. Ove godine tema Svjetskog dan dijabetesa je ‘Edukacijom za bolje sutra’.

FENA/Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button