MagazinVijesti

Bez ribanja očistite masne plehove: Ovaj trik koriste profesionalni kuhari i sigurno radi

Nakon ručka svi se raziđu na svoju stranu, ali domaćici (ili onome tko je zadužen za kuhinju) ostaje najteži dio – pranje suđa.

Masnoća i zagorene mrlje posebno su česte nakon pečenja mesa, ali postoji način kako da očistite pleh bez imalo ribanja i grebanja!

Sve što vam treba su sastojci koje vjerojatno već imate kod kuće – i minimalan trud. Postupak je jednostavan, a rezultat fantastičan!

🔹 Kako očistiti pleh bez muke:

Pospite cijelu površinu pleha sodom bikarbonom.

Prelijte običnim bijelim alkoholnim octom (sirćetom).

Smjesa će početi lagano pjenušati – to je znak da kemijska reakcija djeluje na masnoću i zagorene naslage.

Ostavite da odstoji 10 minuta, kako bi smjesa prodrla duboko u prljavštinu.

Zatim sve izlijte, pa u pleh dodajte malo deterdženta za suđe i vruću vodu.
Ostavite još 20 minuta.

Na kraju sve lagano prebrišite spužvom – vidjet ćete da mrlje nestaju bez ikakvog napora.
Pleh će izgledati kao nov!

🔹 Dodatni savjeti:

Za tvrdokornije naslage, nakon prve faze možete dodati pastu od sode bikarbone i nekoliko kapi limunovog soka, pa nanijeti na mrlje i ostaviti 15 minuta.

Ako imate masne tave ili posude od inoxa, slična mješavina (soda + ocat) može se koristiti i za njih.
Limunova korica utrljana u masnu površinu može pomoći pri uklanjanju neugodnih mirisa i dodatno otapa masnoće.

Koristite četkicu za boce za čišćenje teško dostupnih kutova, naročito kod tepsija s rubovima ili urezanim detaljima.

Zahvaljujući ovim trikovima, vaša kuhinja će blistati, a ruke vam neće stradati od ribanja!

novi.ba

Slični članci

Back to top button