BiHBiznisDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPolitikaPoljoprivredaPrivredaSvijetTurizamVijestiZanimljivosti

F.I.R.E.S. dolazi u Jablanicu: Poboljšana zaštita od šumskih požara uz pomoć naprednih tehnologija

Jablanica, 23. juna 2024. godine – U ime Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), s ponosom najavljujemo pokretanje projekta F.I.R.E.S. u Jablanici. Ovaj inovativni projekt ima za cilj rano otkrivanje i brzu reakciju na šumske požare korištenjem dronova i najsuvremenijih tehnologija. Time se značajno poboljšava sigurnost i zaštita okoliša na području Kantona, pogotovo u ljetnim mjesecima kada je opasnost od požara najveća.

Trenutno se testna faza projekta odvija u Jablanici, s planom proširenja sistema na sva ključna područja, uključujući i Park prirode Blidinje. F.I.R.E.S. koristi visokorezolucijske kamere i tehnologiju za automatsko slanje upozorenja, omogućavajući pravovremenu reakciju i sprječavanje razaranja šumskih požara.

Projekt je rezultat uspješne suradnje Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK s Ministarstvom vanjskih poslova Češke Republike, Ambasadom Češke u BiH, Općinom Jablanica i nevladinom organizacijom People in Need BiH. Zajedničkim snagama doprinosimo poboljšanju sposobnosti zaštite prirodnih resursa i očuvanja zdravog okoliša.

Emil Balavac, Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK

Slični članci

Back to top button