BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicKulturaMagazinSvijetVijesti

Godišnjica smrti Mirsada Čukle: Konjic pamti svog heroja, novinara i prijatelja

Konjic, 17. juna 2024. godine – Danas je u Konjicu obilježena godišnjica smrti Mirsada Čukle, vrsnog novinara, humaniste i borca za slobodu, a sjećanje na njega okupilo je njegovu porodicu, prijatelje, saborce iz Jedinstvene organizacije boraca – branilaca Konjica, te kolege iz nezavisnog portala novikonjic.ba i Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije” (VIPK). Uz Fatihu, minutu šutnje i polaganje cvijeća, prisutni su se sjetili Mirsada i njegovog bogatog životnog puta.

“Mirsad Čukle nije bio samo stanovnik Konjica – on je bio Konjic”, istaknuo je Adis Muhibić iz VIPK-a, dugogodišnji Mirsadov prijatelj. “Svoje duboko poznavanje i ljubav prema Konjicu dijelio je kroz brojne aktivnosti, a posebno kroz pokretanje časopisa ‘Mostovi’, koji je povezivao ljude širom svijeta i promovisao humanizam, toleranciju i antifašizam.”

Biografija i ostavština

Mirsad Čukle, rođen 1955. godine u Konjicu, bio je neumoran aktivist i ugledan član konjičke zajednice. Njegova strast prema Konjicu i njegovim ljudima bila je vidljiva u svim aspektima njegovog života.

Nakon diplomiranja na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1977. godine, Čukle je radio kao novinar u UNEVIT-Konjicu te sarađivao s brojnim novinama i web portalima. Tokom rata u BiH bio je novinar u komandama ARBiH i komandant Štaba TO Prozor.

Čukle je bio aktivan u nizu udruženja i organizacija, uključujući VIPK, Udruženje građana “Zeleni – Neretva”, te Međunarodni forum “Bosna”. Osnovao je Udruženje za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa i napisao niz knjiga i članaka o Konjicu, njegovim prirodnim ljepotama i njegovoj historiji.

Dobitnik je brojnih nagrada za društvenu angažovanost, među kojima i priznanja Međunarodnog foruma “Bosna” za doprinos štićenju i promicanju bosanskohercegovačkog jedinstva.

Mirsad Čukle ostavio je dubok trag kao izvrstan novinar i hroničar konjičke historije. Njegova predanost nije se zaustavila kod pisane riječi. Bio je aktivno uključen u projekt izgradnje Spomen područja Ivan Sedlo i spomenika Ljiljan. Nažalost, nije dočekao dovršetak izgradnje spomenika, a preminuo je 18. juna 2023. godine.

“Mirsada Čukle i dalje živi u srcima njegovih brojnih prijatelja i saradnika”, kazao je Behir Balić, Mirsadov dugogodišnji prijatelj. “Borba za izgradnju spomenika Ljiljan na Ivan Sedlu se nastavlja. Naši borci to zaslužuju.”

Mirsad Čukle ostat će zapamćen kao borac za pravdu, neumoran istraživač, predani sin Konjica i čovjek velikog srca. Njegova borba za istinu, slobodu i dobrobit Konjica i dalje inspiriše one koji su ga poznavali i voljeli.

Slični članci

Back to top button