BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicKulturaMagazinSvijetVijestiZanimljivosti

Konjičanin Said Šteta predstavio zbirku priča “Jorgan” u svom rodnom gradu

Povodom Dana grada Konjica i 642. godišnjice od prvog pomena grada u pisanim dokumentima, Narodni univerzitet Konjic i Grad Konjic su pod pokroviteljstvom organizovali promociju zbirke priča “Jorgan” autora Saida Štete.

Šteta, iako decenijama živi i radi u Zenici, ističe snažnu povezanost sa svojim rodnim gradom:

“Cio život sam tijelom tumarao svijetom, ali duša mi je ostajala ovdje u Konjicu. Zato mi je ogromna čast da upravo ovdje, u gradu mog odrastanja, predstavim svoju zbirku.”

Knjiga “Jorgan” sadrži 44 priče i jednu pjesmu inspirisane stvarnim događajima, a Šteta ih vidi kao svojevrsne životne lekcije za sve generacije. On izražava i posebnu zahvalnost Gradonačelniku Ćatiću i Gradu Konjicu na podršci u izdavanju knjige i organizaciji prve promocije u okviru Dana grada Konjica.

Paralelno sa izdavanjem knjige, Šteta je pokrenuo i projekat “Zagrlimo lijepu riječ” u saradnji sa osnovnim školama Konjica. Projekt ima za cilj promociju čitanja i književnog stvaranja među najmlađima, a po riječima autora, donosi mu veliko zadovoljstvo.

Promocija pete Štetine knjige privukla je veliku pažnju Konjičana svih generacija, potvrđujući važnost književnog stvaralaštva i lokalne kulturne scene.

Slični članci

Back to top button