BiHDruštvoPolitikaVijesti

Marini Pendeš jubilarna novčana nagrada za 20 godina u institucijama BiH

HDZ-ovka delegatkinja Marina Pendeš, predsjedavajuća Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dobit će jubilarnu novčanu nagradu za 20 godina “efektivnog rada u institucijama Bosne i Hercegovine”.

Ovo rješenje verificirala je jučer Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH.

Pendeš će za 20 godina u institucijama BiH kao nagrada biti isplaćen iznos od pola prosječne mjesečne neto plaće u Bosni i Hercegovini, što je oko 680 KM ako se uzme u obzir da je prosječna neto plaća za mart ove godine iznosila 1.353 KM, što je posljednji podatak koji je objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovone.

Mjesečna primanja Marine Pendeš iznose oko 7.000 KM. 

U aktuelnom mandatu u klupama Doma naroda imala je četiri delegatska pitanja, nijednu inicijativu, predložila dopunu jednog zakona.

Ona je drugi mandat u klupama Doma naroda Parlamenta BiH, prethodno je bila ministrica odbrane Bosne i Hercegovine, a prije toga i više mandata zamjenica ministra odbrane BiH i to od 2004. do 2015. godine.

Jubilarna nagrada za 15 godina rada u institucijama BiH nedavno je odobrena stranačkom šefu Marine Pendeš, Draganu Čoviću, koji je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda. Čović je u bh. Parlamentu 2021. dočekao i formalno penzionisanje te je po tom osnovu stekao pravo na oko 30.000 KM otpremnine.

I ranije su dodjeljivane jubilarne nagrade, samo s nešto većim iznosima nego što je sada “zapalo” Čovića i Pendeš.

Tako je 2022. godine odlučeno da tadašnji delegat Lazar Prodanović (SNSD) za 15 godina rada dobije oko 1.500 KM, po oko 1.000 KM tadašnja članica rukovodstva Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZ) i njen kolega HDZ-ovac Nikola Lovrinović, oboje za deset godina, dok je odlučeno da SNSD-ov Nikola Špirić, koji je i tada i sada u rukovodstvu Doma naroda, dobije oko 2.000 KM za 20 godina staža u institucijama BiH.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button