BiHBiznisDruštvoHercegovinaKonjicVijesti

EU donira 3,5 miliona eura za tehničku pomoć i pripremu gradnje tunela Prenj

Evropska unija donirat će Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine 3,5 miliona eura.

Vršilac dužnosti direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić potpisat će s direktoricom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl ugovor o grantu za tehničku pomoći kojim EU pruža finansijsku podršku za pripremu, nabavku i implementaciju ugovora za izgradnju tunela Prenj.

Potpisivanju ugovora u svojstvu svjedoka ispred Delegacije EU u BiH prisustvovati će Antonella Di Sandri, šefica Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu.

Ugovor o grantu, koji je vrijedan 3,5 miliona eura. Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji tunela Prenj je septembar ove godine, a rok za završetak projekta je august 2030. godine.

Tunel Prenj će biti na dionici autoputa između Konjica i Mostara, bit će najduži tunel na Koridoru 5C, deveti najduži tunel u Evropi i 30. najduži tunel u svijetu. Preciznije, njegova dužina će iznositi 10,9 kilometara. Procjena je da će izgradnja koštati 400 miliona eura te da će trajati šest godina.

Projekat izgradnje dionice tunel Prenj je u fazi evaluacije pretkvalifikacijske faze za odabir izvođača radova. Nije poznato ko će biti izvođač radova u ovom trenutku. To će biti poznato tek nakon što banka da suglasnost na kombinirani evaluacijski izvještaj druge faze tendera koja još nije ni započela, rekli su ranije iz Autocesta FBiH.

klix.ba

Slični članci

Back to top button