BiHPolitikaVijesti

Klub SDA: Izborom Marina Vukoje ‘Trojka’ je sva imenovanja dala HDZ-u

Odluka vladajuće koalicije da smijeni dva člana Komisije za izbor i imenovanja koji dolaze iz opozicionih stranaka predstavlja grubo kršenje Poslovnika čija suština može imati katastrofalne dalekosežne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu – saopćeno je iz Kluba Stranke demokratske akcije u Parlamentu FBiH.

U saopćenju se navodi da Poslovnik predviđa strukturu komisija srazmjernu zastupljenosti političkih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

– Vladajuća koalicija je nesrazmjernu zastupljenost stranaka uspostavljenu na početku mandata posljednjom odlukom dodatno produbila, a sve kako bi se omogućio izbor HDZ-ovog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH i kako bi se toj stranci omogućila kontrola nad svim budućim imenovanjima u nadležnosti Parlamenta FBiH – navode iz Kluba SDA.

Dodaju da umjesto jednog člana Komisije, koliko mu pripada po izbornom rezultatu, “Trojka” je HDZ-u omogućila tri pozicije, a posljednjim je potezom grupaciji stranaka okupljenih oko HDZ-a prepustila i jednu dodatnu poziciju.

U saopćenju se navodi da su istovremeno iz rada Komisije u potpunosti isključeni DF i SBiH, a SDA ima samo jednog člana. Po izbornim rezultatima ove tri stranke trebale imati barem polovinu članova Komisije. Na taj način je iz svih budućih imenovanja u Federaciji BiH isključeno dvije trećine zastupnika koji predstavljaju izbornu volju Bošnjaka – ističu iz Kluba SDA.

– Stranke ‘Trojke’ i njihovi partneri imaju pravo ponižavati se ispunjavajući želje HDZ-u BiH, ali nemaju pravo pri tome derogirati Parlament, kršiti Poslovnik, a naročito nemaju pravo trgovati državnim interesima zarad svojih pozicija u vlasti.

Isporučivanje Komisije za izbor i imenovanja HDZ-u BiH je učinjeno kako bi se Predstavničkom domu dostavilo samo jedno ime za sudiju Ustavnog suda BiH, umjesto cijele liste uspješnih kandidata.

To sigurno neće moći poslužiti kao izgovor zastupnicima “Trojke” da opravdaju svoju podršku Vukoji – navodi se u saopćenju Kluba Stranke demokratske akcije u Parlamentu FBiH.

(Fena)

Slični članci

Back to top button