BiHDruštvoKonjicKulturaVijesti

Na Vrtaljici počasno obilježen Dan Armije BiH: Zastava se vijori u znak sjećanja na heroje

Konjic je 15. aprila, na Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, na brdu Vrtaljica ispred očiju mladih Konjičana podigao zastavu Armije. Time je odata počast braniteljima BiH tokom agresije.

Ovom događaju uz gradonačelnika Konjica, Osmana Ćatića prisustvovali su učenici završnih razreda Srednje škole Konjic, kojima je kroz prigodno sjećanje na period odbrane od agresije ukazano na značaj kulture sjećanja i ulogu Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine u odbrani naše domovine.

Sin šehida ARBiH, Kenan Keško imao je čast da podigne zastavu.

-Meni ovo mnogo znači, jer nije mala stvar na današnji dan podići naše ljiljane u zrak, zastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine, pod kojom se borio i moj rahmetli otac i mnogi borci, zato hvala Gradu Konjicu i gradonačelniku što mi je ukazana ova čast – kazao je u svom emotivnom obraćanju Kenan Keško, koji je porodicama šehida i poginulih boraca i svim demobilisanim pripadnicima ARBIH čestitao Dan Armije.

Gradonačelnik Ćatić se obratio mladima naglašavajući važnost sjećanja na heroje i njihove žrtve. On je istakao da je upravo zahvaljujući njima Konjic slobodan grad.

“Ne znam koliko se u vašim porodicama pričaju i vraćaju sjećanja na vrijeme agresije i odbrane od agresije, ali znam da nam je svima dužnost i obaveza ukazivati vam na značaj borbe i žrtve, koje su obilježile jedan dio burne historije naše domovine. Jedan od naših mlađih sugrađana koj nosi svoju priču je Kenan Keško, sin bosanskog šehida koji je danas u znak sjećanja na sve šehide i poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine podigao njenu zastavu na ovom mjestu, koje nas podsjeća da živimo u slobodi, u gradu koji osjećamo svim srcem svojim, upravo zahvaljujući njima. Čestitam svim porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine ovaj dan, sa željom da sve naredne zajedno dočekujemo u slobodi.” – poručio je gradonačelnik Ćatić.

– Ove aktivnosti su bitne kako bismo znali šta se to sve dešavalo u našoj domovini i prisjetili se šehida i poginulih boraca koji su se borili za našu slobodu, jer se u školi o tom periodu historije Bosne i Hercegovine baš puno i ne govori, i sve što znamo uglavnom smo saznali od naših roditelja iz njihovih iskustava i doživljaja iz tog vremena – kazali su Emriz Pačariz i Lejla Kezo, učenici četvrtog razreda Ekonomske škole, koji su prisustvovali aktivnostima upriličenim na Vrtaljici.

– Dragocjene su aktivnosti koje mladim ljudima pomažu da spoznaju vrijednost kulture sjećanja i iz tog razloga zahvaljujem Gradu Konjicu što ima senzibilitet da se bitni datumi obilježe na ovaj način – kazao je profesor Adnan Džumhur, čestitajući porodicama šehida i poginulih boraca i svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine Dan Armije.

Slični članci

Back to top button