DruštvoKonjicKulturaVijesti

KONJIC Otvoreno Spomen-obilježje u Čelebićima na Dan Armije BiH

Na području Konjica svečano je obilježena 32. godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine, organizovano od Koordinacije boračkih udruženja pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

Današnje centralne aktivnosti obuhvatile su polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju na Trgu državnosti Alija Izetbegović i svečano otvorenje novog spomen-obilježja u Mjesnoj zajednici Čelebići, koja je bila suorganizator programa. Počasno otvaranje izveli su roditelji i članovi porodica šehida.

Spomen-obilježje u Čelebićima nalazi se u neposrednoj blizini OŠ Čelebići i na istom su uklesana 62 imena boraca koji su živote dali za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

U počast Danu Armije, prisustvovali su predstavnici boračkih udruženja, pripadnici Oružanih snaga BiH, predstavnici političkog, vjerskog i javnog života, te brojni građani Konjica.

Gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić, čestitao je Dan Armije RBIH porodicama poginulih boraca i šehida, ratnim vojnim invalidima i svim braniteljima:

“Svaki pojedinac je bio ključan u sudbonosnim trenucima nastanka Armije. Vaša hrabrost i istrajnost tokom agresije bile su presudne, a Armija je stekla status čuda bosanskog otpora. Dužnost nam je da mlade generacije upoznamo s herojstvom Armije, MUP-a i svih koji su branili BiH – od majki i supruga do mladih heroja. Vi, mještani Čelebića, ostavljate trajnu uspomenu na budućnost izgradnjom ovog spomena. Grad Konjic će i dalje podržavati ovakve aktivnosti i čuvati sjećanje na heroje koji su se borili za slobodu Bosne i Hercegovine.”

Ovo svečano otvaranje predstavlja završetak programa obilježavanja koji je počeo 15. marta polaganjem cvijeća na Spomen obilježju Buturović Polje i održavanjem časova historije. Program je obuhvatio i otvaranje spomen-obilježja u Goranima, Idbru i Podhumu, te promocije knjiga “Ljubinski odred” i “Bitka na Karušama”.

Slični članci

Back to top button