BiHDruštvoPrivredaVijesti

Penzioneri šokirani da će aprilsko povećanje biti mizernih dva posto

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine šokirani su informacijama da će se penzije 15. aprila povećati za mizernih dva posto. To je daleko ispod minimalnih potreba ove populacije i nije im jasno kako su se budžetske kase mogle tako brzo isprazniti dolaskom nove Vlade Federacije.

Udarna vijest da će isplata biti petog u mjesecu 

– Ne znam otkud ta priča o dva posto kada još nemamo podataka o bruto domaćem proizodu i indeksu potrošačkih cijena. Svi su sada nekakvi analitičari. Ako je to tačno onda nije dobro.

Ja sam očekivao minimalno 17 posto s obzirom na inflaciju. Prošle godine penzije su povećane za više od 20 posto a sada odjednom nema novca. Kako prošle godine nam pune kase a sada prazne? – pita Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona.

Naglašava kako Savez udruženja penzionera mora imati jasne zahtjeve prema Vladi Federacije BiH kao i da se razmatra opcija protesta ako ne bude većeg povećanja penzija.

– Mi se u 2024. godine vraćamo na period koji je bio prije 2018. godine kada je udarna vijest bila da ide isplata penzija petog u mjesecu!?

Pitali ste me kako žive penzioneri, pogotovo oni sa najnižim penzijama koje su 565 KM. Oni poslije plaćanja svih obaveza, lijekova, komunalija, imaju na raspolaganju dnevno po nekoliko konvertibilnih maraka. Oni najbolje znaju kako žive. To nije život već puko preživljavanje, ispod svake granice siromaštva. Ne znam kako to da nazovem. Ali upamtite, kada penzioner zašuti onda je opasno! On više nema šta govoriti, ne priča, razočaran je, ubijen, ne živi život. Šokirani su – govori Terzić.

Pripremamo se za masovne proteste ako se ne ispune naši zahtjevi 

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona kaže kako će se zbog teškog položaja penzionera 15. maja na Skupštini Saveza udruženja penzionera FBiH donijeti odluka da li kompletan savez ide u masovne proteste.

– Mislim da ide. Zajedno smo jači. Mi iz Zenice i Tuzle smo upozorili da ukoliko penzije ne budu uvećane 10 posto od decembarske penzije, odnosno pet posto u aprilu i ukoliko se ne izmjene članovi 79. i 80. Zakona o PIO-u, kako bi u ovoj godini mi imali vanredno povećanje penzija, pripremamo za masovne proteste.

Svi penzioneri su ostali nijemi na vijest da mogu očekivati povećanje penzija maksimalno dva posto. Upravo ta šutnja je najopasniji komentar. To se zatišje pred buru. To mizerno povećanje je krajnji bezobrazluk – govori Trakić.

Prisjetio se sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH u martu.

Kite se perjem koje nije njihovo

– Rekli su nam na sastanku da mi njih koštamo a ja sam im rekao da nas skinu sa budžeta. Uzeli su naše četiri milijarde u budžet kako bi imali rekordan budžet. Naš premijer Fadil Novalić koji je sada nažalost u zatvoru, bio je najbolji premijer prema populaciji penzionera. Prošle godine je bilo više od 20 posto povećanje, njegovim naporom je urađen novi Zakon o PIO-u. Onaj zakon koji je devastirao Zavod PIO je stavljen van snage, međutim ovi su ponovo nastavili po starom. Ponovo imamo veće penzije od plaća, mislim na Oružane snage BiH, sada ide policija, KP domovi, ljekari… – govori Trakić i dodaje:

– Slušamo priče iz sadašnje Vlade FBiH, Zavoda PIO FBiH, kako je penzija povećana od 2018. godine za 60 posto a ne pričaju koliko su otišli troškovi života, cijene hrane i sve ostalo. Njihove plaće koliko su povećane ne pričaju. Prosječna neto plaća u FBiH 2018. godine nije bila ni 900 KM a sada je više od 1.300 KM. I još se kite tuđim perjem, nije njihovo perje.

Faktor

Slični članci

Back to top button