DruštvoHercegovinaKonjicKultura

Zajednički iftar Udruženja “Bregava-42. bbr” i sjećanje na heroje brigade

U organizaciji Udruženja građana Bregava-42. bbr sinoć je održan zajednički Iftar za članove i prijatelje Udruženja. Prije početka Iftara, posjetili smo šehidsko mezarje u Blagaju. Na šehidskom spomen obilježju u Blagaju, ispred Udruženja, cvijeće su položili članovi porodica naših šehida iz akcije Jesen ‘94, među kojima su sin Zlatnog ljiljana Senada Zeće, brat Zlatnog ljiljana Zije Božića i brat Suada Šute. Cvijeće su također položili članovi Udruženja Logoraša Stolac, kao i gradonačelnik Konjica, gospodin Osman Ćatić, koji je bio gost Udruženja građana Bregava-42. bbr.

Nakon toga, obišli smo mezarje naših šehida i poklonili  Jasini-šerif pred duše naših šehida. Jasine su proučili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, Adem ef. Šuta, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Kenan ef. Ovčina, Seid ef. Smajkić i hadži Mirzo Balavac.

Iftar je pripremljen u restoranu Ada u Blagaju, a prisustvovalo je nekoliko stotina članova i prijatelja Udruženja. Prisutne su pozdravili i kratko se obratili Džemal Rahimić, predsjednik Udruženja Bregava-42.bbr, i Adem ef. Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske.

U svom ratnom putu, brigada je iznjedrila 20 dobitnika najviših armijskih priznanja: orden zlatni grb sa mačevima i zlatni ljiljan. U toku rata, brigada je dala 159 boraca, od kojih se za sudbinu osam još uvijek ne zna. – saopćeno je iz Udruženja.

Podsjećanja radi, 42./442. brdska brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, popularno nazvana “Bregava” (po istoimenoj rijeci koja protiče kroz Stolac, Dubravsku visoravan i dio Čapljinske teritorije), formirana je 21. augusta 1992. godine u Stocu od strane bh. patriota Stoca, Dubrava i Čapljine.

Slični članci

Back to top button