DruštvoKonjicVijesti

Konjic se sjetio antifašističke pobjede: Obilježen Dan oslobođenja Grada

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 organizovalo je povodom 3. marta, Dana oslobođenja Konjica od fašizma, obilazak spomen-obilježja i šehidskih mezarja, polaganje cvijeća i centralni program na Partizanskom groblju na Musali čime su na svečan način obilježili 79. godišnjicu oslobođenja od fašizma.

Na centralnom programu govorili su:

  • Nermin Nikšić, federalni premijer i predsjednik SDP BiH, koji je istakao važnost antifašističke borbe za BiH i potrebu za uvođenje zemlje u Evropsku uniju.
  • Vesna Saradžić, predsjednica SDP Konjic i potpredsjednica Skupštine HNK, koja je naglasila značaj antifašističkih vrijednosti i potrebu za njihovim kontinuiranim prizivanjem.
  • Sead Đulić, predsjednik SUBNOR BiH, koji je upozorio na opasnost neofašizma i potrebu za učenjem iz prošlosti kako bi se branila današnja sloboda.
  • Ćazim Ćibo, predsjednik Udruženja antifašista Konjic 41-45 i 92-95, koji je zahvalio svima koji su učestvovali u obilježavanju.

Cvijeće su položile delegacije Udruženja antifašista iz Mostara, Jablanice, Vareša, Konjica, Hadžića, Ilijaša, Novog Grada Sarajevo, Odreda izviđača “Neretva” Konjic, SDP-a Mostar i SDP-a Konjic.

Obilježavanje Dana oslobođenja Konjica od fašizma prilika je da se sjetimo herojske borbe antifašista i njihove žrtve za slobodu. Ova pobjeda je podsjetnik na važnost mira i tolerancije, te na snagu antifašističkih ideala koji su i danas jednako relevantni i potrebni.

Udruženje antifašista Konjic izražava zahvalnost svim sugrađanima koji su učestvovali u ovoj svečanosti i zajedno obilježili važan dan u historiji grada.

Slični članci

Back to top button