DruštvoHercegovinaVijesti

SINDIKATI PISALI VLADI HNK: SNAGA ARGUMENATA, A NE ARGUMENTI SNAGE

“U nekoliko prethodnih dana Vlada HNK-a  se bavi pisanjem saopštenja i obesmišljavanjem štrajka uposlenih u obrazovanju, umjesto da napore ulože u rješavanje ovog problema i spriječe generalni štrajk. Navode kako  dijaloga nema, jer mi ne prihvaćamo činjenice i stvarnu argumentaciju.

Ponavljaju, po ko zna koji put, kako nije dovedeno u pitanje niti jedno pravo sadržano u kolektivnim ugovorima, iako smo to više puta demantirali navodeći konkretne primjere, npr. sistematski pregled kojeg su uposleni u srednjim školama posljednji put obavili 2010. godine, a u Kolektivnom ugovoru stoji da će se obavljati svake tri godine, ili iznos toplog obroka koji po Kolektivnom ugovoru iznosi 1% od prosječne plaće isplaćene u F BiH, a oni su donijeli odluku za cijelu 2024. godinu i zaustavili taj iznos na 12,80 KM. Navodi se podatak da povećanje za plaće u 2024. u odnosu na 2023. godinu iznosi 24,1 milion. Uposlenika u obrazovanju je 3.080 i po ovom podatku izgleda da smo dobili veliko povećanje, ali još ne znamo za to.

Naime, nemoguće je da povećanje  u iznosu od 2,5% koje je dobio jedan dio uposlenih u osnovnim školama i 5% uposlenih u srednjim školama (ne svi), u konačnici iznosi 24,1 milion.

Iznose u javnost visinu naših plaća, što mi nikada nismo zatajili, ističući da je to iznos bez minulog rada, ne govoreći da se od tog iznosa odbija 10% poreza na dobit (nakon tog odbitka plaća nastavnika iznosi 1.333,2 KM, a plaća srednjoškolskog profesora 1.432,4 KM)  i upoređuju povećanje u odnosu na 2020. godinu. To povećanje je izborio Sindikat i dogovorio sa prethodnom Vladom, te je nekorektno da to oni ističu kao svoju zaslugu.

Ako ćemo govoriti o iznosu plaća i mi možemo govoriti o plaćama članova naše Vlade koje su znatno više od onih na federalnom nivou i kreću se od 4.470,10 do 4.966,78 KM, da napomenemo bez minulog rada. Povećane su za 30% i za to je bilo novca, barem je tako objavljeno u medijima, a oni to nisu demantirali. Uostalom, mi niti tajimo iznos svojih plaća, niti se stidimo reći da smatramo da su male, nego predlažemo da se objave iznosi plaća svih uposlenih koji plaće primaju iz budžeta, pa će se tako najbolje vidjeti gdje se to nalazi obrazovanje.

Još jedna nejasnoća u vladinom saopćenju je i podatak da na plaće radnika u obrazovnim ustanovama odlazi 35% budžeta, a znamo da na sve uposlene koji plaće primaju iz budžeta odlazi nepunih 50% pa je prema tome 15% iznos koji dobije oko 2.500 ostalih budžetskih korisnika.

Treba istaći i to da je izdvajanje iz budžeta za plaće 2009. godine bilo 64%, a za 2024. je planirano 44%, dakle 20% manje.

I dok vlade drugih kantona ne smanjuju ove iznose i povećavaju plaće kako bi svojim građanima pomogli i ublažili posljedice inflacije, pa na plaće odlazi 50-60%, Vlada HNK-a planira razvojni budžet (razvijaju svoje mišiće). Dakle, nije tačno da novca nema, nego je raspodijeljen tako da ga nema za prosvjetne radnike.

Svoje saopštenje završavaju rečenicom kojom se pozivaju na „iskren i realan socijalni dijalog, ne argumentima snage nego snagom argumenata, u kojem će sve uključene strane objektivno sagledati stvarne mogućnosti…

“ Smatramo da smo više puta ponovili snažne argumente i da ne smatramo iskrenim i realnim (a usput ne znamo da postoji nerealan) dijalog u kojem će nam se ponavljati kako novca nema, a mi to šutke prihvatati, jer ne možemo prihvatiti da u svakom kantonu ima novca za povećanje plaća ili isplatu  pomoći po Odluci Vlade F BiH, a samo u našem nema.

Želimo razgovarati i pregovarati, želimo da prestane prepiska putem medija, a ako ni nakon razgovora ne dođe ni do kakvog dogovora, o daljim aktivnostima će se putem ankete izjasniti naše članstvo – stoji u demantiju Koordinacije sindikata obrazovanja HNK.

Mostar.live

Slični članci

Back to top button