BiHPolitikaVijesti

Lideri državne koalicije će sutra u Mostaru pokušati spasiti EU put; izgovori za neuspjeh su već spremni

U Mostaru će se u utorak održati sastanak lidera vladajuće koalicije na razini države koju čine SNSD, HDZ i Trojka, gdje će se vjerovatno posljednji put pokušati postići napredak vezan za set zakona koje je potrebno usvojiti kako bi EU otvorila pristupne pregovore sa BiH.

Posljednji alarmi za usvajanje zakona koje je Evropska unija zatražila od Bosne i Hercegovine za otvaranje pregovora oglasili su se već početkom februara, a sastanak u utorak je vjerovatno i posljednja nada da će usvajanje biti i dogovoreno.

Vladajuća koalicija je uspjela da otvori pregovore sa Frontexom i usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Pred njima su još dva zadatka koje je postavila EU, a to su Zakon o sudovima BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Osim ova dva zakona HDZ je pokušao da na stol stavi i izmjene Izbornog zakona koje se tiču Predsjedništva BiH, a SNSD isključivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Što se tiče Zakon o sudovima BiH, čini se da nerješivu prepreku predstavlja lokacija budućeg Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Stranke iz Republike Srpske uprkos preporukama iz EU, ali i zdravoj logici insistiraju da sjedište odjeljenja bude u Banjoj Luci. Strankama Trojke je prihvatljivo da ovo odjeljenje bude smješteno u Istočnom Sarajevu.

Da je malo nade u uspjeh pregovora govori i to što su stranke iz Republike Srpske već počele da okrivljuju partnere iz Federacije BiH da će biti isključivi krivac u slučaju neotvaranja pregovora.

Podsjećamo, da su stranke formirale i radne grupe koje su trebale da rade na usaglašavanju Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o sprečavanju pranja novca, Zakona o sudovima BiH i Izbornog zakona BiH.

Dakle, u utorak će lideri imati šansu da posljednji put pokušaju dogovoriti usvajanje zakona gdje imaju prilično različita mišljenja, ali i spremne izgovore za neuspjeh. Izvjesno je da će neispunjavanje uslova i neotvaranje pregovora dovesti do nove krize i određivanja političkih pozicija na bosanskohercegovačkom političkom nebu.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button