BiHHercegovinaMagazinVijestiZanimljivosti

Poput prizora iz filma: Bezdan kraj Mostara

Bh. fotograf Boris Trogrančić je u potrazi za čudesnim kraškim izvorima u Hercegovini snimio prelijep prizor – izvor rijeke Jasenice u naselju Rodoč kod Mostara.

Ova ljepotica izvire iz ponora smaragdno zelene boje, čija dubina navodno nikad nije izmjerena. Misterija je da niko pouzdano ne zna gdje je njegovo dno pa je dobio naziv Bezdan. Ovo mjesto je popularno kupalište lokalnog stanovništva iz naselja Rodoč. Sakriveno je u drveću i šipražju, prava mala oaza na hercegovačkom kamenu.

“Došavši na ovo mjesto, osim intenzivnog cvrkuta ptica i žubora vode, dočekao me nevjerovatan pogled prema planini Velež na istoku. Bosna i Hercegovina obiluje kraškim izvorima nevjerovatne ljepote”, naveo je Trogrančić.

Poznato je da je izvor rijeke Bune najveći kraški izvor u Evropi. Zanimljivo je da je u ljeto 2015. godine na ovo mjesto dolazila ekipa sa Discovery Channela u sklopu Balkan Cave Summita. Mostar je te godine privukao ronioce iz 15 evropskih država koji su istraživali podvodne pećine na lokacijama Buna, Bunica, Crno oko, Crno vrelo, Jasenica – Bezdan, Kajtazovina i Vrioštica.

Tom prilikom je u Mostaru boravio svjetski prvak u ronjenju Krzystof Starnawski. On je 2011. godine, zaronivši na čak 283 metra dubine, oborio svjetski rekord u dubinskom ronjenju.

“Pregledajući fotografije koje sam napravio i praveći selekciju na kraju dana, svaki put mi bude sve jasnije koliko smo u ovom dijelu Evrope bogati prirodnim bogatstvima. Treba učiniti sve da prirodu zaštitimo od zagađenja i devastacije. Nadam se da kroz svoje fotografije i videe barem malo skrećem pažnju na blaga koja imamo i da ću određenom broju ljudi podići svijest o važnosti očuvanja prirode”, dodao je spomenuti fotograf.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button