DruštvoHercegovinaVijesti

Zavod u HNK: Direktor određuje plaće, kako se nagrađuju uposlenici, koliko su plaćeni članovi Upravnog odbora…

U Izvještaju o radu Zavoda zdravstenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZOHNK) za 2022. godinu navodi se mnoštvo zamjerki.

Jedna od njih je da Zavod nije primjenjivao naredbu Federalnog ministarstva zdravstva o standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obavezne zdravstvene zaštite.

Kod svih identično radno vrijeme

Upitno je i dodatno odobravanje 13 miliona KM zdravstvenim ustanovama.

– Nije sačinjen plan i program redovnih kontrola za 2022. godinu, zbog čega nije rađeno praćenje i kontrola izvršenja rashoda zdravstvene zaštite ukupne vrijednosti 134.998.121 KM u skladu s Pravilnikom o načinu provođenja nadzora i kontrole i zaključenim ugovorima sa zdravstvenim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – navode federalni revizori.

Ukazali su i na situaciju u vezi sa imenovanjem direktora Zavoda.

– Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je 9.12.2022. godine privremeno imenovala Anu Vidačak za direktoricu Zavoda, do okončanja postupka izbora i imenovanja direktora, a najduže na period do tri mjeseca.

Nakon njenog imenovanja, Upravni odbor nije zaključio novi ugovor o radu sa privremeno imenovanom direktoricom, koja je zaposlenica Zavoda na radnom mjestu savjetnika za zdravstveno osiguranje. Nakon isteka perioda do tri mjeseca, Vlada HNK nije imenovala direktora Zavoda – navedeno je u izvještaju.

Resorno ministarstvo u Vladi HNK je dalo stav “da je privremeno imenovana direktorica ovlaštena obnašati svoju dužnost sve do okončanja konkursne procedure ili eventualnog razrješenja od Vlade HNK”.

U revizorskom izvještaju je ukazano kako je evidencija o radnom vremenu takva da je “kod svih zaposlenika iskazano identično dnevno radno vrijeme u trajanju od 7 h i 30 minuta”.

– Zbog čega izražavamo sumnju u njihovu vjerodostojnost – stoji u revizorskom izvještaju.

Pravilnikom o radu iz 2021. godine utvrđeno je da se osnovna plaća zaposlenika utvrđuje na osnovu posebnih odluka koje donosi direktor Zavoda.

Najviša neto plaća 5.556 KM

Najviša neto isplaćena plaća u 2022. godini iznosila je 5.556 KM (uključujući minuli rad), najniža neto plaća 758 KM, a prosječna neto plaća je iznosila 1.831 KM.

Pravilnikom o radu utvrđeno je da Zavod može nagraditi zaposlenika povodom vjerskih i državnih praznika, kao i po osnovu ostvarenih ušteda, racionalizacija, izvanrednih rezultata rada i inovacija u procesu rada, što se reguliše posebnom odlukom.

– Direktorica Zavoda je donijela 28.12.2022. godine Odluku kojom se odobrava svim zaposlenicima isplata dodatnih sredstava na njihovu osnovnu plaću za mjesec decembar 2022. godine, po osnovu ostvarenih planiranih aktivnosti, ušteda, racionalizacije i inovacija u procesu rada. Isplaćeno je bruto 83.287 KM za 159 zaposlenika.

U obrazloženju Odluke o odobravanju isplate dodatnih sredstava zaposlenicima, navedeno je da su ostvarene značajne uštede u toku 2022. godine (13.000.000 KM koja su doznačena bolnicama), za šta nam nije prezentirana adekvatna dokumentacija. Zbog toga ne možemo potvrditi opravdanost isplate dodatnih sredstava na osnovnu plaću svim zaposlenicima Zavoda – navode federalni revizori i dodaju:

– Shodno navedenom, isplata dodatnih sredstava na osnovnu plaću svim zaposlenicima u bruto iznosu 83.287 KM po osnovu ostvarenih planiranih aktivnosti, ušteda, racionalizacije i inovacija u procesu rada, nije isplaćena u skladu s Pravilnikom o radu.

U Zavodu je u 2022. godinu uposlenicima isplaćen regres, jubilarne nagrade i pokloni, pomoć usljed inflacije po 1.080 KM.

– Naknada za regres iskazana je u iznosu od 85.336 KM za 159 zaposlenika, a isplata ove naknade je izvršena po osnovu Odluke direktora od 30.6.2022. godine u visini od 50 posto prosječne tromjesečne prosječne plaće u Federaciji BiH prema posljednjem podatku Federalnog zavoda za statistiku.

Naknade za praznike, pokloni…

Jubilarne nagrade i darovi iskazani su u ukupnom iznosu od 233.103 KM, a odnose se na jednokratnu pomoć zaposlenicima (170.640 KM), naknade za praznike isplaćene (54.720 KM), jubilarne nagrade i poklone (7.743 KM).

Direktor je na osnovu Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlade FBiH,18 donio 3. 10. 2022. godine Odluku o isplati jednokratne pomoći u visini od 1.080 KM po zaposlenom, te je po ovom osnovu isplaćeno ukupno 170.640 KM za 158 zaposlenika. Odlukom direktora od 29.11.2022. godine, povodom blagdana isplaćeno je po 342 KM za 160 zaposlenika Zavoda – stoji u izvještaju.

Navodi se i kako su plaćeni članovi Upravnog odbora ZZO HNK.

– Naknade za rad Upravnog odbora iskazane su u bruto iznosu od 56.527 KM (neto 48.840 KM). Do 26.4.2022. godine, na snazi je bila Odluka Vlade Kantona o utvrđivanju visine novčane naknade za rad predsjednika i članova Upravnog odbora Zavoda, kojom je utvrđeno da mjesečna neto naknada predsjednika iznosi 450 KM, a članova Upravnog odbora 360 KM, kada je Vlada Kantona donijela novu Odluku o utvrđivanju visine novčane naknade za rad predsjednika i članova upravnog odbora Zavoda i to naknada predsjedniku Upravnog odbora u mjesečnoj visini od neto 600 KM, a naknada članovima u visini od 480 KM – naveli su, između ostalog, federalni revizori.

Faktor

Slični članci

Back to top button