DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

OTKLONJENE PREPREKE: SKUPŠTINA USVAJA BUDŽET HNK NAREDNE SEDMICE?

Budžet Hercegovačko-neretvanskog kantona bi trebao biti usvojen u iduće sedmice.

Nakon nekoliko sastanaka na ovu temu, situacija se prema riječima ministra finansija Adila Šute iskristalizirala i sada je vrijeme za usvajanje. Najavio je skoru sjednicu Vlade, a zatim i prohodnost u Skupštini.

Novca za sve

Odbacio je špekulacije da je proračun uvjetovan nekim drugim odlukama i kadroviranjima, kazavši da se malo čekalo s ciljem da se sagleda stanje na višoj razini vlast, odnosno da se usvoji budžet Federacije BiH.

– Sagledali smo stanje, imamo sasvim realnu postavku za izvršenje budžeta. Ranijih godina je prethodna Vlada radila rebalanse, što mi ovoga puta nemamo namjeru. Odmah smo ukalkulirali sredstva, taj dio je uključen i smatram da nema nikakvih problema za dalje funkcionisanje kantona, naveo je Šuta.

Budžet će kako je najavio biti razvojni i u njemu će se naći značajna sredstva za socijalu, obrazovanje, kulturu, turizam koji je u Hercegovini razvijen…

– Naravno, moramo zadovoljiti sve potrebe, obaveze, gdje mislim na plate, naknade, kamate, kredite, dugovanja po presudama, sporazume, a onda sve drugo. Budžet ima razvojnu i socijalnu komponentu, tu je novac za sveučilište i univerzitet, za sport. Objedinili smo sve segmente i vjerujem da će svi biti zadovoljni, dodaje.

ZZO i Fond za okoliš

Iznos za ovu godinu je nešto manji od prošlogodišnjeg, s tim da tu nisu ukalkulirana namjenska sredstva.

– Kada govorimo o ovim fondovima uskoro ide Odluka o prijevremenom finansiranju vezano za Zavod zdravstvenog osiguranja, budući da su se pojavile nedoumice oko raspodjele sredstava za finansiranje usluga zdravstvene zaštite. Lično smatram da je riječ o nedostatku komunikacije između Zavoda i zdravstvenih ustanova, ali smo ostavili prostor da se to iskomunicira kako bismo usvojili navedeni plan, izjavila je nedavno premijerka Marija Buhač.

Skupština je na spomenutoj sjednici trebala raspravljati o Budžetu za 2024. koji je navodno bio završen i politički usuglašen, ali tada nije izašao iz Ministarstva finansija prema Vladi, kako je tvrdila Buhač.

Istoga dana je usvojena Odluku o davanju saglasnosti na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša za 2024. u iznosu od 2.800.000,00 KM, te Odluka o izvršenju Finansijskoga plana Fonda. Prihvaćena je i Odluka o privremenomu financiranju Zavoda zdravstvenoga osiguranja za tromjesečno razdoblje, od 1. januara do 31. marta, u ukupnomu iznosu od 38.177.000,00 KM.

(Dnevni list)

Slični članci

Back to top button