BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Većina žena u BiH to sebi ne može priuštiti: Godišnje se 90 porođaja obavi u privatnim ustanovama

Porodilje u BiH, izgledno je, i dalje daju ogromnu prednost državnim bolnicama u odnosu na privatne. Iako ga većina žena ne može priuštiti, jer se u privatnim porodilištima „debelo“ plaća, porod u BiH se može obaviti u četiri ustanove, po dvije u oba entiteta.

Novo porodilište

Na području Federacije BiH odnedavno je, i to na području Tuzle, gdje već djeluje jedna privatna bolnica u kojoj se obavljaju porodi, otvoreno novo porodilište.

Međutim, prema podacima koje smo dobili iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, tokom 2022. godine obavljena su 94 poroda u privatnim zdravstvenim ustanovama.

– Što se tiče protekle 2023. godine, raspolažemo s podacima za devet mjeseci, prema kojima je u privatnim zdravstvenim ustanovama obavljeno 96 poroda – rečeno nam je iz Zavoda.

Podatke o broju porođaja u privatnim porodilištima u RS nismo uspjeli dobiti. Zanimljivo je da smo na nekoliko adresa privatnih ustanova u BiH i u regionu u kojima se obavljaju porodi poslali upite, ali smo ostali uskraćeni za njihove odgovore, koje smo čekali dva dana. Pitali smo ih, između ostalog, koji su glavni motivi i razlozi zbog kojih im porodilje dolaze, da li imaju porodilja iz drugih gradova, odnosno iz BiH, i slično.

Državna bolnica

S druge strane, iz dvije državne bolnice, Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo i Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar skoro su saglasni da je, uz komfor i standard, jedan od razloga zbog kojih se pacijentice odlučuju na porođaj u privatnim porodilištima carski rez.

– Pacijentice se odlučuju za porod u privatnim porodilištima isključivo kada žele operativno završavanje poroda, odnosno carskim rezom. U medicini postoje indikacije/medicinski razlozi za svaku intervenciju, operaciju, jer sve je povezano s velikim rizikom i eventualnim komplikacijama. Nedopustivo je da je u nekim porodilištima procent carskih rezova viši od 60 posto i da se ne shvata da je to veliki problem – odgovorili su nam iz Opće bolnice.

Komforni apartmani i jedna babica

Prof. dr. sc. Vajdana Tomić, šefica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar, kaže nam kako je jasno da se komforni apartmani i standard u privatnim porodilištima, gdje, naprimjer, na jednu pacijenticu ide jedna babica, odnosno primalja, u državnim bolnicama baš i ne može očekivati.

Dr. Vajdana Tomić: Zakonska obaveza. Facebook

– Međutim, sve se to plaća. Komfor je sigurno daleko veći u privatnim rodilištima, ali je tu, s druge strane, sigurnost u državnim bolnicama.

Općenito, mislim da u privatnim rodilištima imaju i kriterije, pretpostavljam da se radi o urednim trudnoćama, makar na našim prostorima, jer, inače, razne komplikacije u privatnim bolnicama se dovršavaju u državnim – kaže dr. Tomić.

Slični članci

Back to top button