DruštvoKonjicVijestiZanimljivosti

BLS i prva pomoć kod kiselina i otrova: Edukacija u Konjicu

Danas su se u prostorijama P.D. Igman održale dvije važne edukacije za Konjičane: BLS (Basic Life Support) i proširene mjere prve pomoći kod povrjeđivanja kiselinama i drugim otrovima.

Ekipe stručnih edukatora iz Doma zdravlja Konjic, sastavljene od članova Edukacionog tima i zaposlenih Hitne medicinske pomoći, prenijeli su svoje znanje i vještine kako bi poboljšali spremnost građana za pružanje prve pomoći u hitnim situacijama.

Poznavati kako pružiti prvu pomoć nije samo korisno, već i zakonska obaveza svakog pojedinca u Federaciji BiH. Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH naglašava da je svako dužan da se, u granicama svojih znanja i mogućnosti, uključi u društvenu brigu za zdravlje. To znači da, kada se suočimo s povrijeđenom ili bolesnom osobom u hitnom slučaju, trebamo pružiti prvu pomoć i omogućiti joj dostupnost do najbliže zdravstvene ustanove.

Ova BLS edukacija je korak u osposobljavanju Konjičana za pružanje životne podrške u situacijama srčanog zastoja, gušenja ili drugih kritičnih stanja. Uz BLS, dodatno znanje o prvoj pomoći kod kiselina i otrova daje još jedan alat za zaštitu zdravlja i života sugrađana.

Spremnost za pružanje prve pomoći je neprocjenjiva. Ona može značiti razliku između života i smrti, smanjenja posljedica povrede ili trovanja, te pružanja emocionalne podrške u teškim trenucima. Zato je pohvalno što se u Konjicu organizuju ovakve edukacije i što građani pokazuju interes za sticanje ovog važnog znanja.

Slični članci

Back to top button