BiHDruštvoKonjicKulturaVijesti

U Konjicu obilježeno 39 godina od smrti Kasima Prohića

Jučer je u amfiteatru Srednje škole Konjic upriličen kulturno-obrazovni program “Kasim Prohić – činiti i biti”, koji kroz manifestaciju “Teatar baština '23” organizira Narodni univerzitet Konjic uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu i Grada Konjica.

Trideset i devet godina nakon smrti Kasima Prohića, velikana od kojeg i danas učimo da činimo bolje i budemo bolji, značaj njegovog djela evocirali su prof. dr. Senadin Musabegović, rukovoditelj Katedre za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Kenan Šljivo, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Pod mentorstvom profesorice Sevle Krivić, svoj doprinos ovom značajnom događaju dale su i članice Sekcije društvenih nauka – Ilma Sultić, Ilma Vrtić, Nađa Masleša Amna Macić, Emina Džajić i Sarah Karkelja, koje su pripremile prigodno predavanje o Prohićevom životu, radu i djelu.

Kraj ovog značajnog događaja označen je emitiranjem online programa iz 2020. godine i izložbom “Crtice iz života Kasima Prohića” iz arhiva Safeta Safe Hebibovića.

Foto: Srednja škola Konjic

Slični članci

Back to top button