KonjicVijesti

Ribočuvarska služba OSRKONJIC zabilježila uginuće riba šarana na Boračkom jezeru

Ribočuvarska služba OSRKONJIC je u proteklim danima na Boračkom jezeru zabilježila uginuće riba šarana.

-O slučaju uginuća riba šarana na Boračkom jezeru smo obavijestili Kantonalnu poljoprivrednu inspekciju HNK i Veterinarski fakultet UNSA, te smo postupili u skladu sa njihovim uputama. Veterinarskom fakultetu UNSA smo dostavili 3(tri) primjerka prikupljenih uginulih šarana sa Boračkog jezera na analizu, odnosno utvrđivanje razloga uginuća.

Danas smo od Veterinarskog fakulteta UNSA zaprimili nalaz od izvršenih analiza i nažalost ista je potvrdila naše sumnje odnosno prisustvo Carp edema virusa (CEV) koji kod riba šarana izaziva takozvanu bolest spavanja od koje šarani oboljevaju i ugibaju.

VAŽNO JE ISTAĆI DA OVAJ VIRUS NEMA NIKAKVOG UTICAJA NA LJUDE I DRUGE VRSTE RIBA I ŽIVOTINJA!

OSRKONJIC će u skladu sa uputama Kantonalne poljoprivredne inspekcije HNK i Veterinarskog fakulteta UNSA nastaviti sa daljim aktivnostima na suzbijanju širenja ove bolesti riba šarana na Boračkom jezeru i uopšte na dijelu ribolovnog područja – ribolovnoj zoni Konjic, te o istom vrlo brzo obavijestiti i uputiti sportske ribolovce i građane. Bistro! – saopćeno je iz organizaciej sportskih ribolovaca Konjic.

Slični članci

Back to top button