BiHDruštvoKonjicKulturaMagazinPolitikaVijestiZanimljivosti

Obnova škola u Konjicu: Poklon domovini i budućnosti

Ulaganjem Grada Konjica i Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK u tri osnovnoškolska objekta na području Konjica u iznosu preko 300.000 KM stvoreni su uslovi za kvalitetniji i ugodniji ambijent za obrazovanje i provođenje vannastavnih aktivnosti u naseljima Ribići, Čelebići i Podorašac.

Učenici škole Ribići u novom, obnovljenom objektu

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2023. godine, ozvaničen je završetak radova na obnovi školskih objekata u školama Ribići, Čelebići i Podorašac.

Svečani čin otvaranja obnovljenog školskog objekta u Ribićima, gdje se obrazuju 23 učenika od prvog do petog razreda, obavili su ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK Adnan Velagić, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, direktor Nijaz Kurtović i učenici škole.

U Čelebićima za učenike otvoreno moderno školsko igralište

Istog dana, delegacija zvaničnika zajedno sa učenicima Osnovne škole Čelebići također su na svečan način otvorili novo, moderno uređeno školsko igralište, koje će imati priliku koristiti 160 učenika škole te mještani naselja Čelebići.

Đaci u Podorašcu u novom obnovljenom objektu

Svečano otvaranje obnovljene Područne škole Podorašac Druge osnovne škole Konjic – presjecanjem vrpce obavili su ministar Velagić, gradonačelnik Ćatić i direktorica škole Munevera Tinjak zajedno sa učenicima škole.

Ministar Velagić je čestitajući Gradskoj upravi Konjic na realizovanim aktivnostima, naglasio kako je sretan što je resorno ministarstvo na čijem je čelu, bilo učesnik ovih značajnih projekata, najavljujući podršku i u budućnosti.

  • Ima li ljepšeg poklona domovini od ovakvog poklona, realizacije projekata za našu djecu, odnosno našu budućnost – poručio je ministar Velagić.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je istakao, da je Gradska uprava u saradnji sa direktorima osnovnih i srednjih škola nastojala sagledati potrebe škola i želje lokalnog stanovništva te na osnovu toga i mogućnosti u budžetu Grada Konjica obezbijediti sredstva za realizaciju planiranih projekata.

-U svemu tome tražimo i pomoć viših niva vlasti i sa zadovoljstvom mogu istaknuti da smo zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona uložili u ovoj godini preko 300.000 KM, od čega Grad Konjic 235.000 KM, a ministarstvo 70.000 KM. Želja svih nas je da djeca imaju što bolje uslove za obrazovanje, nastavnici što bolja sredstva za rad, a direktori mogućnosti da postižu izuzetne rezultate, na što sam kao gradonačelnik ponosan, jer imamo značajan broj naših učenika, nastavnika i profesora koji se trude da budu najuspješniji na takmičenjima na raznim nivoima – kazao je gradonačelnik Ćatić.

Direktori škola Nijaz Kurtović i Munevera Tinjak su zahvalili administraciji Grada na čelu sa gradonačelnikom i nadležnom ministarstvu što su imali sluha za potrebe koje škole imaju, naglasili su kako se nadaju da će se slični projekti nastaviti i u budućnosti.

Učenik Područne škole Ribići Tarik Jablan i učiteljica Sabira Trešnjo su podsjetili da je škola i pored toga što je bila dotrajala, bila lijepa, ali da je danas, nakon što su završeni radovi, još ljepša i mirisnija, što ih sve zajedno raduje i veseli.

Zadovoljstvo zbog navedenih aktivnosti nije krila ni Rialda Ćosić, majka tri dječaka, koji žive u Ribićima, od kojih se dvojica obrazuju u mjesnoj školi, a jedan od njih je srednjoškolac.

  • Nama je ovdje lijepo i svaki napredak u smislu stvaranja boljih uslova za život i djelovanje naše, ali i svih drugih porodica u našem naselju je dragocjen i poticaj je da ljudi ovdje žive – zaključila je Ćosić.

Obnova škola važna je za društveni razvoj. Obnovljene škole mogu pomoći u poboljšanju kvalitete života u lokalnim zajednicama i u stvaranju boljih uslova za budućnost Bosne i Hercegovine.

Slični članci

Back to top button