BiHDruštvoVijesti

Članice Ženske mreže podnijele prijavu Regionalnoj advokatskoj komori protiv Omara Mehmedbašića

Zbog njegovih izjava, koje ukazuju na direktno nepoštivanje ljudskih prava, u konkretnom slučaju naročito ženskih ljudskih prava, nevladine organizacije članice Ženska mreža BiH podnijele su prijavu protiv Omara Mehmedbašića, advokata počinitelja nedavnog femicida u Sarajevu.

U ponedjeljak, 13. novembra, još jedna žena je postala žrtva sistema. Prema informacijama iz medija, muškarac je ubio bivšu partnericu s kojom ima dijete i sa kojom je imao spor oko zajedničkog skrbništva nad djetetom. Počinitelj je i ranije bio osuđivan zbog nasilja u porodici.

Pored propusta nadležnih organa, ovaj put pažnju javnosti izazvala je izjava branitelja optuženog, Omara Mehmedbašića, kojom je opravdavao počinjeno nasilje ljubavlju optuženog prema žrtvi.

Smatramo da njegove izjave mogu imati obeshrabrujuću poruku da je nasilje u porodici, posebno nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini očekivano, institucionalno zanemareno, te da takvo i treba ostati.

Kodeks advokatske etike Federacije BiH propisuje dužnosti svakog advokata da svojim ponašanjem služe kao primjer humanosti, poštovanja ljudskog dostojanstva i progresivnih nastojanja u priznavanju, zaštiti i ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Advokati su dužni čuvati ugled i dostojanstvo advokature i to kako pri obavljanju djelatnosti tako i u privatnom životu.

Mišljenja smo da postupanje Advokata na navedeni način ima obilježja većeg broja povreda advokatske dužnosti, te skrećemo pažnju da svako od nas, naročito s obzirom na poziciju i ugled koji osoba uživa u društvu, snosi odgovornost za izgovorene riječi koje doprinose širenju stereotipa i poticanju nasilničkog ponašanja.

Naglašavamo da na ovaj način nemamo namjeru prebaciti svu odgovornost na gospodina Mehmedbašića za stanje u društvu, niti amnestirati organe nadležne za pružanje zaštite žrtvi, naprotiv, naglašavamo važnost pravovremenog djelovanja policije, centara za socijalni rad, tužilaštva i suda.

Facebook/Mreža mira

Slični članci

Back to top button