DruštvoHercegovinaKonjicVijestiZanimljivosti

Panel za trudnice u Konjicu: Kako se pripremiti za prirodni porođaj

U zgradi Narodnog univerziteta u Konjicu sinoć je održan Panel za trudnice “Naše putovanje počinje”. Organizator panela je kompanija Sfera d.o.o. Mostar i časopisi za majku i dijete Roditelj, u partnerstvu sa Odjelom ginekologije Kantonalne bolnice „dr. Safet Mujić“ iz Mostara.

Edukativni panel za trudnice posvećen je pružanju podrške budućim majkama u pripremi za porođaj i prevazilaženju straha od prirodnog poroda. Cilj ovog panela bio je ne samo informirati trudnice o fizičkim i emocionalnim izazovima porođaja, već i pružiti im alate i znanje kako bi se osnažile za taj važan trenutak.

Jedna od ključnih tema bila je priprema za porođaj o kojoj je govorila dr. Šejla Balić Đuliman, specijalista ginekologije i akušerstva ispred KB „dr. Safet Mujić“ Mostar.

Dr. Balić Đuliman je posebno naglasila snagu žene da rodi prirodno, ističući da je žensko tijelo često sposobno nositi teret porođaja na izuzetno moćan način. Naglasak na snazi žene nije bio samo fizički, već i emocionalno i mentalnom. Doktorica je podstakla trudnice da prepoznaju svoju sposobnost suočavanja s izazovima porođaja i da pronađu unutrašnju snagu koja im može pomoći u tom procesu.

Babica Emira Žujo u svom predavanju govorila je o značaju saradnje trudnice sa ginekologom i babicom navodeći kako su u rađaoni svi jedna tim koji ima samo jedan cilj, a to je da se rodi zdrava beba.

Prisutne trudnice pozdravila je i načelnica Odjela ginekologije Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ Mostar dr. Alma Vila Humačkić.

Trudnice su imale priliku da slušaju vrlo inspirativna i edukativna predavanja.

Genetičarka Dijana Sejdinović govorila je o značaju pohrane matičnih ćelija.

Bernardina Jukić, magistar farmacije, govorila je o važnosti odabira kvalitetnih flašica, izdajalica i zdjelica za pohanu mlijeka, dok je Suzana Toplić Berberović, govorila o važnosti odabira proizvoda za higijenu od prirodnih materijala.

Alma Pelo Zagorčić ispred kompanije Sfera d.o.o. Mostar navela je kako je cilj panela bio demistificirati mitove i strahove koji često okružuju prirodni porođaj te potaknuti trudnice da se osjećaju samopouzdano i pripremljeno za taj proces.

Kompanija Sfera d.o.o. Mostar, časopis i portal Roditelj i u narednom periodu biće posvećeni zdravlju žena i majki.

Slični članci

Back to top button