DruštvoHercegovinaKulturaMagazinVijesti

Objavljen dosad neviđeni snimak rušenja Starog mosta: Čuvao ga Slobodan Praljak

Na današnji dan prije tačno 30 godina srušen je Stari most u Mostaru. Simbol grada na Neretvi su vatrom iz artijlerijsklog oruđa srušili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Naime, povodom 30. godina granatiranja i rušenja Starog mosta, koji su srušili pripadnici Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) sa brda Hum, Mostar Memorial & Museum donosi dosad neviđeni snimak ovog zločinačkog čina.

“Donosimo ekskluzivne snimke koje smo otkupili od bojovnika HV”, poručili su iz Mostar Memorial & Museum na svojim društvenim mrežama.

Naime, kako se navodi snimak je navodno čuvao Slobodan Praljak, bivši general HVO-a, koji je pravomoćno osuđen na Međunarodnom sudu za ratne zločine.

Granatiranje Starog mosta počelo je 20 dana ranije, a intenzivirano je 8. novembra 1993. godine.

Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu.

Cijela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana za redom intenzivno rušile dio po dio mosta. U 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleknulo je remek djelo Mimara Hajrudina. Pao je u hladnu Neretvu.

Obnova Starog mosta koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2003. godine.

N1

Slični članci

Back to top button