DruštvoKonjic

Preventivni pregledi za otkrivanje slabovidnosti kod djece u Konjicu

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Dom zdravlja Konjic u sklopu projekta “Pregledaj – Progledaj” provodi preventivne preglede za otkrivanje slabovidnosti kod djece starosti od 4 godine (rođene 2019. godine). Dr. Džana Badžak i dr. Džana Boloban vrše preglede djece u vrtićima grada Konjica i dječijem dispanzeru Domu zdravlja Konjic.

Slabovidnost ili ambliopija je najčešće oštećenje vida kod djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku bez prisutne vidljive bolesti oka. Djeca se ne žale na smetnje vida, jer se slabovidnost razvija postupno i neopaženo.

Kod slabovidnosti se radi o gubitku vida koji se preventivnim mjerama može izliječiti u preko 90% slučajeva. Zbog toga je potrebno pravovremeno provoditi programe prevencije.

Roditelji se pozivaju da svoju djecu u dobi od 4 godine odvedu na preventivni pregled vida. Pregledi su besplatni i traju oko 15 minuta, a sami termini bit će naknadno objavljeni.

Zašto je važno pravovremeno otkriti slabovidnost?

Slabovidnost se najuspješnije liječi u ranom djetinjstvu, dok je mozak još u razvoju. Ako se slabovidnost ne liječi na vrijeme, mogu nastati trajne posljedice, kao što je sljepoća na jednom oku.

Kako se liječi slabovidnost?

Liječenje slabovidnosti ovisi o uzroku i težini stanja. Najčešće se liječi zakrivanjem zdravog oka kako bi se slabije oko natjeralo na rad. Također, mogu se koristiti naočale, kontaktne leće ili kirurški zahvat.

Kako prevenirati slabovidnost?

Najbolji način za preveniranje slabovidnosti je redovno voditi djecu na preventivne preglede vida. Također, važno je da djeca imaju zdravu prehranu, dovoljno spavaju i da su zaštićena od sunčevog zračenja.

Roditelji, odvedite svoju djecu u dobi od 4 godine na preventivni pregled vida.

Slični članci

Back to top button