BiHDruštvoPolitikaVijesti

U Sarajevu skup podrške narodu Palestine: Nikad nećemo stati sve dok palestinski narod ne dobije slobodu

Na platou preko puta Vijećnice u Sarajevu počeo je skup podrške narodu Palestine.

Kako su ranije najavili iz Udruženja Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji su organizatori, planirano je da skup traje od 11 do 13 sati, a oni koji odluče doći mogu ponijeti palestinsku i zastavu BiH.

11.27. Okupljenima građanima obratila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je kazala da je Sarajevo uvijek bilo na pravoj strani.

11.15: Mnogi su sa sobom ponijeli transparente na kojima piše “Jučer Srebrenica, danas Gaza”, “Stop ubijanju”, “Treba šutjeti dok djeca spavaju, a ne dok umiru”, “NIje konflikt nego genocid”…

11.10. Kako javlja reporter Faktora sa lica mjesta jedan od učesnika skupa zapalio je zastave Izraela i SAD-a.

Prema riječima Majeda Maaroufa, predsjednika Palestinske zajednice u BiH, poziv je poslan svima onima koju suosjećaju sa palestinskim narodom koji decenijama, a poslednjih sedmica posebno, proživljava najteže trenutke.

– Dobrodošli su svi koji podržavaju palestinski narod i pravdu u svijetu. Imamo informaciju da će na skup doći brojni stanovnici Sarajeva, ali i drugih gradova u BiH, poput Bugojna, Zenice… – istakao je Maarouf.

Autor: Damir Hodžić

Kako je ranije najavljeno skupu će se odazvati i Manijaci, najvatreniji navijači Željezničara koji su sinoć na utakmici protiv Zvijezde 09 na južnoj tribini stadiona Grbavica istaknuli parolu na kojoj je pisalo:

– Tvoja djeca su naša djeca. Tvoja krv je naša krv. Tvoje rane su naše rane. Tvoj neprijatelj je naš neprijatelj.

Ispred je ispisan slogan: From the river to the sea, Palestina will be free (Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna).

– Hvala im što su digli palestinsku zastavu i izrazili solidarnost sa palestinskim narodom. Mi nikada nećemo stati sa podrškom palestinskom narodu na okupiranim teritorijama, ali ćemo to uvijek raditi na civiliziran način. To ćemo raditi sve dok Palestina i palestinski narod ne postignu svoju slobodu i dobiju svoju državu u skladu sa međunarodnim konvencijama i rezolicijama Ujedinjenih nacija – kazao je Maarouf.

Podsjetimo, Izrael je započeo potpunu opsadu Gaze nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra u kojemu je ubijeno 1.400 ljudi.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je u subotu da su izraelski zračni i raketni napadi u znak odmazde ubili najmanje 4.385 Palestinaca, među kojima je 1.756 djece.

Više od milion od 2,3 miliona ljudi na malom teritoriju ostalo je bez domova.

Humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna, upozorilo je jučer pet UN-ovih agencija, istaknuvši da su bolnice “preplavljene” ranjenicima i da djeca “umiru alarmantnom brzinom”.

Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetski program za hranu, UNICEF, Program za razvoj i Fond za stanovništvo podsjećaju u zajedničkom saopćenju da je humanitarna situacija u Gazi bila “očajna” i prije sukoba koje je počeo 7. oktobra.

– Ona je danas katastrofalna. Vremena je sasvim malo prije nego stopa smrtnosti naglo poraste zbog pojave bolesti i nedovoljnih zdravstvenih kapaciteta – dodaju, pozivajući međunarodnu zajednicu da “učini više” kako bi pomogla stanovnicima Gaze.

Pojas Gaze, pod izraelskom kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom otkako je Hamas ondje preuzeo vlast u 2007. godini siromašno je područje od 362 kvadratna kilometra koje je od 9. oktobra pod “potpunom opsadom” Izraela koji mu je prekinuo opskrbu vodom, strujom i hranom.

Ovih dana u mnogim gradovima širom svijeta održavaju se skupovi podrške palestinskom narodu.

Faktor

Slični članci

Back to top button