DruštvoHercegovinaVijesti

PREMIJER HNK I MINISTRI S ČELNICIMA SINDIKATA BUDŽETSKIH KORISNIKA

Na tragu kontinuiranog dijaloga, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg, zajedno sa ministrom finansija Adnanom Faladžićem i ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta dr. sc. Rašidom Hadžovićem, danas je održao radni sastanak sa čelnicima sindikalnih organizacija korisnika Budžeta HNK-a koje okupljaju gotovo 6000 članova. Sastanku su prisustvovali čelnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, MUP-a i javne uprave: Goran Miličević, Edina Čomić, Josip Milić, Edin Sarajlić, Vido Marić, Dalibor Alilović i Miron Torlo.

Iskazano je slaganje o tome da godinama postoji kvalitetan i kontinuiran dijalog koji Vlada HNK-a u ovom sazivu održava sa socijalnim partnerima, a koji je ishodio potpisivanjem čak 16 kolektivnih ugovora u proteklih osam godina.

– Na istom je tragu organiziran ovaj sastanak, kako bismo razmijenili nove informacije i prokomentarisali aktuelno stanje. Vlada je, i u tom nemamo razmimoilaženja, ispunila i ispunjava sve odredbe iz kolektivnih ugovora kojima smo, u našem mandatu, osjetno unaprijedili životni i radni standard korisnika kantonalnog budžeta, naročito materijalno-finansijske i radno-pravne statuse zaposlenika u sistemu obrazovanja, policije i javne uprave. No, šta je najvažnije, Vlada je svojim odgovornim ponašanjem i dobrim gospodarenjem finansijama stvorila pretpostavke da se i u nadolazećem periodu može promišljati o daljem poboljšanju ukupnog standarda svih budžetskih korisnika – rekao je premijer Herceg komentirajući današnji sastanak te dodao kako je to osobito važno u svjetlu objektivnih pogoršanja općeg sigurnosnog stanja u svijetu koje sobom uvijek nosi i nove životne, finansijske i svake druge izazove.

Sindikalni čelnici izrazili su zahvalnost Vladi HNK-a, posebno premijeru i resornim ministrima, za sve učinjeno, korektan odnos, osvjedočeno razumijevanje za opće stanje u društvu i izazove sa kojima se korisnici budžeta suočavaju.

Slični članci

Back to top button