HercegovinaPolitika

Dogovorena Vlada HNK: HDZ, SDA i SDP raspodjelili i ministarske fotelje

Dogovori o formiranju nove Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona koju će činiti HDZ, SDA i SDP se privode kraju, a kako Klix.ba saznaje već su rasporedili i funkcije te bi Skupština trebala biti krajem sedmice na kojoj će se potvrditi nova Vlada HNK.

Kako saznajemo iz povjerljivih izvora već je dogovoreno da će novu kantonalnu Vladu činiti pet ministara i premijer iz HDZ-a, četiri iz SDA, te dva iz SDP.

Prema dogovoru koji je postignut iza zatvorenih vrata, kako navodi izvor blizak pregovaračkim timovima, HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao, a to su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo saobraćaja, MUP, Ministarstvo za pitanja boraca i Ministarstvo zdravstva.

SDA će u novoj vladi dobiti Ministarstvo građenja i prostornog uređenja, Ministarstvo pravde, Ministarstvo financija i Ministarstvo obrazovanja, dok će SDP-u imati Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Do sjednice Skupštine koja se prema dogovoru treba održati do kraja sedmice, neophodno je da se završe unutarstranačke procedure oko imena budućih funkcionera u tom kantonu, koja bi trebala biti definisana večeras, eventualno sutra.

Kod HDZ-a se već zna da će premijerka biti Marija Buhač, ministar poljoprivrede Mario Jurica iz Čapljine, ministar MUP-a Đuro Prkačin iz Stoca, a resor saobraćaja vodit će Ivo Bevanda, pravnik iz Čitluka, dok se preostala dva ministra iz HDZ-a još nisu iskristalisala.

Prema nezvaničnim informacijama SDP će za ministra privrede HNK imenovati Zanina Vejzovića iz Mostara dok će Ministarstvo trgovine, turizma i okoliša voditi Emil Balavac iz Jablanice, što bi večeras trebali potvrditi i stranački organi.

Najviše previranja oko raspodjele funkcija kako izvori navod je u redovima SDA, ali prema dogovorima sa političkim partnerima odluke trebaju isktistalisati također tokom današnjeg, eventualno sutrašnjeg dana.

Navodno predsjednik KO Edin Mušić želi da Bekir Isaković bude ministar građenja, Adnan Faladžić ministra financija i Rašid Hadžović ministar obrazovanja. Međutim, kako se špekuliše, Salem Marić i Osman Ćatić su protiv Faladžića i Hadžovića, te u njihove fotelje žele smjestiti Adila Šutu i Elviru Ćemalović Dilberović. Pored toga se treba iskristalisati i ime za ministra pravde koji treba bi biti kandidat srpske nacionalnosti.

Jedno je sigurno, okviri su definitivno postavljeni i novu Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona čine HDZ, SDA i SDP, a zvanična potvrda očekuje se već krajem ove sedmice.

Podsjetim da glavne pregovore u HNK vodi HDZ koji sa 11 ruku ima kontrolni paket i da je do sada bilo više opcija za formiranje kantonalne vlade, te da su svi dosadašnji dogovori padali u vodi, ali ovo je prvi put da su se funkcije raspodijelile, pa je za očekivati da se nakon mukotrpnih pregovora konačno pusti bijeli dim u HNK, gdje je vlada na čelu sa HDZ-ovim Nevenkom Hercegom po drugi ušla u tehnički mandat.

klix.ba

Slični članci

Back to top button