BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Na koji način će nezaposleni, koje sa navršenih 65 godina odjave sa biroa, ostvariti pravo na liječenje?

U Federaciji BiH postoji starosno ograničenje do kojeg neko može biti na evidenciji nezaposlenih a poslije kojeg se osoba odjavljuje sa biroa a sam tim i sa zdravstvnog osiguranja. Postavlja se pitanje na koji način nezaposlena osoba koja je navršila 65 godina i više nema pravo na zdravstveno osiguranje preko službe za zapošljavanje, može ostvariti pravo na liječenje. 

– Moja majka je navršila 65 godina života. Nema dovoljno staža da bi dobila penziju i kao penzioner ostvarila i pravo na zdravstveno osiguranje. Šta će ona sada? Ko će joj omogućiti pravo na liječenje koje je do sada imala preko biroa i da li će? – požalila nam se čitateljka.

U Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona kažu kako pravo na prijavu na biro za zapošljavanje imaju sve osobe od 15 do 65 godina koje traže zaposlenje, te u skladu sa važećim zakonskim propisima ostvaruju i određena prava.

– Nakon što osoba navrši 65 godina, mi smo dužni odjaviti je iz evidencije i to je ono što možemo reći i za što su javne službe za zapošljavanje odgovorne. Osoba starija od 65 godina, ukoliko ne ostvaruje pravo na penziju, a nakon što je odjavljena iz evidencije službe za zapošljavanje, ostvaruje zdravstveno osiguranje, kao i drugi vid prava i pomoći, preko centra za socijalni rad.

Inače, starije osobe, po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, isto kao i djeca, imaju pravo na zdravstveno bez obzira na različite statuse – kazala nam je Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Kontaktirali smo i Centar za socijalni rad Grada Mostara.

– Osobe koje se nakon navršenih 65 godina života više ne mogu nalaziti na evidenciji zavoda za zapošljavanje, pravo na zdravstvenu zaštitu mogu ostvariti putem nadležnog centra za socijalni rad, na čijem području imaju prebivalište, u ovom slučaju Hercegovačko-neretvanskog kantona i pod uvjetom da ovo pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu – kazali su nam u Centru za socijalni rad Grada Mostara.

Faktor

Slični članci

Back to top button