BiHSvijet

Helez primio delegaciju vojnih imama u oružanim snagama NATO zemalja

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez razgovarao je danas s predstavnicima imamske službe u oružanim snagama NATO zemalja koju su činili vojni imami iz sastava Oružanih snaga Nizozemske, Velike Britanije i Norveške.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ureda Vojnog muftije na čelu sa Vojnim muftijom Hadis ef. Pašalićem.

Helez je zahvalio delegaciji vojnih imama na posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine naglasivši značaj duhovne skrbi u vojnom okruženju, kao i važnost razmjene iskustava po pitanju upražnjavanja vjerskih prava i sloboda u oružanim snagama zemlja članica NATO saveza i primjene istih u Oružanim snagama BiH.

Tokom sastanka gosti su upoznati o načinu funkcionisanja jedinstvene vjerske službe u MO i OS BiH, a bilo je riječi i o dosadašnjim zajedničkim aktivnostima Ureda vojnog muftije i predstavnika  imamskih službi iz oružanih snaga zemalja NATO članica.

Vojni muftija je predstavljajući gostujuću delegaciju govorio o izuzetnoj saradnji sa vojnim imamima iz prijateljskih i partnerskih zemalja, te naglasio važanost projekta održavanja Međunarodne Konferencije vojnih imama svake druge godine.

Muftija Pašalić je posebno istaknuo završetak projekta pripreme i izdavanja Zbornika radova pod naslovom „Muslimani u službi mira – Muslimanske službe u oružanim snagama zapadnih zemalja“, koji je svojevrsna hrestomatija propisa i procedura o načinima organiziranja i realizacije vjerskih aktivnosti u oružanim snagama zapadnih zemalja koje imaju uspostavljenu imamsku službu.

Gosti su zahvalili Helezu na prijemu i srdačnom dočeku i iskazali zadovoljstvo prilikom da borave u MO BiH i da ostvarju saradnju i razmjenjuju dragocjena iskustva sa Uredom Vojnog muftije u MO BiH.

Naglasili su značaj zajedničkih projekata sa predstavnicima Vjerske službe MO i OS BiH i izrazili nadu i očekivanja da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti na obostranu korist i zadovoljstvo, saopćeno je iz MOBiH.

(Fena)

Slični članci

Back to top button