DruštvoKonjicVijestiZanimljivosti
Popularno

Nema drame na Boračkom jezeru: Uklonjena bolesna stabla, ugrožavala sigurnost

U nekoliko bh. medija danas se pojavila informacija kako su na poznatoj plaži Prenj uz Boračko jezero posječena dugogodišnja stabla topole i da je to, kako je navedeno, izazvalo ogorčenje građana. No, priča ima i svoju drugu stranu, a uznemireni građani shvatili su da je sječa stabala bila neophodna.

Lejla Puhalo, predstavnica stanovnika i vlasnika vikend objekata na Boračkom jezeru kaže da su svi bili zatečeni nakon saznanja da su stabla na plaži Prenj na Boračkom jezeru posječena bez ikakvog upozorenja i najave, što je prouzrokovalo lavinu reakcija građana i pozive sa svih strana.


– Pitali smo se zašto se pristupilo tome i postoji li valjan razlog i objašnjenje za te aktivnosti. Nakon sastanka sa predstavnicima Gradske uprave Konjic i Komisije za procjenu ugroženosti stabala na području grada Konjica dobila sam informacije da je drveće bilo zaraženo i da je kao takvo predstavljalo opasnost za kupače i prolaznike, te da je, kako sam upoznata, planirano da se postepeno uklone i posade nove sadnice stabala, koje bi stvarale sličan ambijent na omiljenoj plaži Konjičana i gostiju na Boračkom jezeru. Smatram da su aktivnosti urađene na neprimjeren način i da se prebrzo sve odvijalo. Da smo na vrijeme bili upozoreni i da su aktivnosti urađene kako je i planirano, do svega ovoga ne bi ni došlo, pa time ni do velikog nezadovoljstva javnosti, kaže ona.

Dodaje, da se iskreno nada, da će svima ovo biti lekcija, da se trebaju aktivnije uključiti u sve aktivnosti lokalne zajednice, interesovati se za sva bitna pitanja, kako bi zajedničkim snagama bili jedni drugima korektiv i podrška, a da će se pomenute aktivnosti raditi na malo drugačiji način u koji će biti uključeni svi građani koje interesuje boljitak i razvoj našeg grada.

Lejla je istakla kako je i ohrabrena riječima gradonačelnika i članova Komisije te da se raduje skoroj sadnji novih sadnica, koje će uljepšati plažu Prenj.

Feđa Voloder, rukovodilac Službe uzgoja integralne zaštite i rasadničke proizvodnje u preduzeću Šumarstvo Prenj Konjic i predsjednik Komisije za procjenu ugroženosti stabala na području grada Konjica kaže da je posao svih koji se bave uzgojem i zaštitom šuma upravo da ne dozvole da se bilo koje stablo koje nije za sječu sačuva, a stabla koja su zaražena, bolesna i kao takva prijete ostatku vegetacije ili sigurnosti ljudi i materijalnih dobara, da se propisno uklone i na njihovo mjesto posade nove sadnice.

U ovom slučaju na stablima na plaži Prenj na Boračkom jezeru prilikom izlaska na teren Komisija je uočila prenamnoženje poluparazitske biljke imele, koja iz biljke domaćina crpi hranjive materije i vodu, i na taj način suši stablo. Također osim imele na predmetnim stablima uočene su patogene gljive karakteristične za rod Populus sp. (topole). Na nekoliko stabala uočene su fiziološke promjene u vidu truleži i otpadanje kore čemu su svjedočili svi prolaznici. Već ranije se dešavalo na plaži Prenj obrušavanje grana sa topola, što je prijetilo svima koji su se kretali na tom području.

 Šumarska struka već više od 10 godina, upozorava na potrebu sanacije tog područja.

Danas su na terenu zajedno s nama predstavnici Federalnog zavoda za poljoprivredu, kako bi se procijenilo trenutno stanje na lokalitetu plaže Prenj i kako bi se predložene mjere Komisije usaglasile sa mišljenjem stručnih lica iz pomenute institucije.

– Nakon raščišćavanja terena pristupit će se sadnji kontejnerskih sadnica, koje su kao takve spremne za sadnju u bilo koje doba godine. Adekvatne mjere sanacije prostora trebale bi uslijediti u narednom periodu, što će omogućiti da se stvori ugodan ambijent, koji će biti siguran za sve koji borave na tom lokalitetu, što je i cilj svih pomenutih radnji. – kazao je Voloder.

Omer Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo kaže da je izlaskom na teren konstatovano da su topole trebale biti davno uklonjene jer su predstavljale opasnost za ljude i materijalno-tehnička dobra.

– Normalna je bila stvar da budu uklonjene, jer tako kaže struka. Mjesto na kojem su rasle te topole, koje su u poznoj životnoj dobi, bit će zamijenjene sa novim sadnicama u što kraćem roku, kako bi taj lokalitet ponovno dobio onaj izgled koji je imao u ranijem periodu, ali na obostrano zadovoljstvo i građana i nas strke. Da bi na tom mjestu rasla neka nova vitalna, zdrava, mlada stabla i kao takva pružala usluge našem građanstvu koje boravi na tom lokalitetu, u narednom periodu trebalo bi uraditi sanaciju tog terena i zasaditi 10 stabala kontejnerske bijele lipe, koja može da se sadi u svako doba godine. Tako da već naredne sedmice, ukoliko se pruže prilike može biti saniran lokalitet, kaže on.

Primjer na slici koju objavljujemo u nastavku najbolje ilustruje šta se desi kad se ne reaguje na vrijeme.

Slični članci

Back to top button