BiH

Sezona je požara, sa koliko helikoptera i pilota raspolažu Oružane snage BiH?

Evropsko tlo ove godine pogodili su toplinski valovi i suše ranije nego ikad. Pred nama je sezona požara, a oni u Hercegovini tokom ljeta svake godine predstavljaju veliki napor za sve vatrogasne jedinice. Faktor je pitao Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine sa koliko helikoptera i pilota raspolažu Oružane snage ii jesu li spremni intervenisati u slučaju vatrene stihije.

– Helikopterske posade i helikopteri OS BiH su u potpunosti spremni, osposobljeni i adekvatno opremljeni za izvršenje svih misijskih zadataka, uključujući zadatke gašenja požara, koji se odnose na pomoć civilnom stanovništvu Bosne i Hercegovine u slučaju prirodnih nepogoda i humanitarnih katastrofa – kazali su za Faktor iz Ministarstva odbrane BiH.

Naglašavaju da su i helikopteri Huey II veoma efikasno korišteni u protivpožarnoj sezoni 2022. godine.

– Oružane snage Bosne i Hercegovine ostaju opredjeljenje da angažovanjem svih svojih materijalnih i ljudskih kapaciteta budu na usluzi građanima na cijelom njenom području, te da odgovorno i profesionalno izvršavaju svoje zakonom propisane misije i zadatake.

Još jednom naglašavamo da Oružane snage BiH nastavljaju i uvijek će biti na usluzi civilnim organima u slučajevima prirodnih katastrofa i nesreća kao što su to činile od svog osnutka pa do danas- kazali su iz MO.

Podsjećamo, isporuka američkih helikoptera Bell UH-1H-II Huey II izvršena je početkom decembra 2021.

Četiri helikoptera, dopremljena iz SAD, vrijedna su 38.539.378 dolara (oko 35 miliona eura). BiH je sredstva dobila kroz dva programa Vlade SAD-a za pomoć međunarodnim partnerima u prodaji i financiranju nabavke vojne opreme i obuku (Foreign Military Sales i Foreign Military Financing).

Piloti su završili adaptacijsku obuku na tim helikopterima u junu 2021. godine u Fort Worthu u Teksasu.

faktor.ba

Slični članci

Back to top button