DruštvoHercegovinaKonjicMagazinSvijetVijesti

U Konjicu susret nekadašnjih sjemeništaraca generacije 2000.

U drugom vikendu jula mjeseca nekadašnji zadarski pitomci posjetili su Konjic te se najprije okupili u hotelu gdje su u zajedništvu oko stola obnovili stare uspomene, progovorili o svome životu kroz proteklo jednogodišnje razdoblje otkada se nisu vidjeli i zapjevali uz gitaru.

Subotu su proveli na raftingu na Neretvi, uživajući u ljepoti jednoga od najljepših kanjona u Evropi.

Nedjeljnu svetu misu, kao središnji dio susreta, zahvaljujući gostoprimstvu fratara u Konjicu, a na osobit način fra Drage Vujevića, slavili su u filijalnoj crkvi Kraljice mira u Bijeloj. Misno je slavlje uz sudjelovanje i vjerničkoga puka koji se inače okuplja u ovoj bogomolji, predslavio vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika. Koncelebrirali su: kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić, župnik i dekan u Brčkom preč. Damir Ivanović te župnik u Čajdrašu kod Zenice vlč. Josip Šimunović.

Uvodeći u svetu misu vlč. Vajdner je domaćim vjernicima predstavio goste te potaknuo na molitvu i zajedništvo. Na temelju misnih čitanja tu je misao nastavio u propovijedi upućujući na smisao krotkosti koju Isus stavlja u središte svoga poticaja.

Misno pjevanje predvodio je vjeroučitelj Toni Pejić, uz sudjelovanje prisutnih.

Nakon mise nekadašnji sjemeništarci ostali su u razgovoru i pjesmi s okupljenim vjernicima te svratili na ručak u kuću Slavka Šimića, koji je svoj novi dom izgradio u Dalmaciji, ali kad god može dođe u svoju Bijelu.

Potom su posjetili nekadašnji vojni kompleks ARK/D-0, poznat kao Titov bunker, koji je od 1953. do 1979. građen u podnožju planine Zlatar, kako bi bio glavno zapovjedno mjesto bivše JNA u slučaju nuklearnoga rata.

Svoje su godišnje okupljanje nekadašnji sjemeništarci koji su u Zadar došli poratne 1996. godine, završili ručkom u jednom restoranu u Konjicu.

Inače, uz nabrojane ove su godine na susretu, o 22. godišnjici mature, sudjelovali: svećenik Zadarske nadbiskupije don Valter Kotlar te Marinko BanovićIlija GrabovacIvica GrubešaIvan MitrovićBranko Radoš i Josip Vuleta. Bio je ovo još jedan pokazatelj da prijateljstva koja se grade na zdravim temeljima ostaju za cijeli život, neovisno što članovi ove generacije danas žive na različitim stranama svijeta: od BiH, preko Hrvatske i Austrije do Njemačke i SAD-a.

Katolički tjednik

Slični članci

Back to top button