DruštvoKonjicKulturaVijesti

Večeras promocija knjige “Arhitektura Bosne i put u savremeno,”autora D. Grabrijana i J. Neidhardta

Narodni univerzitet Konjic, pod pokroviteljstvom Grada Konjica, predstavlja prvi program manifestacije „KONJIC U SVJETLU OČUVANJA TRADICIONALNE BAŠTINE“.

Riječ je o promociji knjige “Arhitektura Bosne i put u savremeno,” autora arhitekata Dušana Grabrijana i Juraja Neidhardta.

O pomenutum djelu će u Bosasnskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic, u četvrtak, 6. jula 2023.godine, s početkom u 19 sati govoriti: dopisni član ANU BiH, prof. dr. Radivoje Mandić, prof. dr. Mejrema Zatrić i dr. Tatjana Neidhardt, dipl.ing.arh.

Akademija nauka i umjetnosti Bosna i Hercegovnine, zajedno s arhitekticom dr. Tatjanom Neidhardt, inicirala je i realizirala reprint/reizdanje knjige “Arhitektura Bosne i put u savremeno,” autora arhitekata Dušana Grabrijana i Juraja Neidhardta.

Juraj Neidhradt bio je uvaženi član ANU BiH i jedan od najcijenjenijih jugoslovenskih arhitekata modernista, obrazovan u klasama velikana internacionalnog modernog pokreta u arhitekturi – Petera Behrensa i Le Corbusiera.

Zajedno sa slovenačkim arhitektom Dušanom Grabrijanom on je istraživao tradicionalnu arhitekturu historijske jezgre Sarajeva i težio da objedini njene vanvremenske vrijednosti sa svjetskim duhom modernog doba. Tako su, u Neidhardtovim projektima, racionalizirani, estetski reducirani oblici moderne oplemenjeni “elementima bosanske arhitekture” – teksturama lokalnih materijala, doksatima i svodovima, blizinom prirode i susjedstva.

Prvi put objavljena 1957. godine, “Arhitektura Bosne” je predstavila ovaj potpuno orginalni pristup arhitekturi s namjerom da podstakne stvaranje regionalnog arhitektonskog pokreta u tadašnjoj Jugoslaviji – arhitekti, tvrdili su Neidhardt i Grabrijan na njenim stranicama, moraju prepoznati i dati kontinuitet vrijednostima lokalnog miljea.

Takvo hrabro postavljanje kuće u specifičnu geografiju bilo je očigledno superiorno u odnosu na tadašnja lutanja evropskih arhitekata kasne faze modernizma.

Moć “Arhitekture Bosne” da otvori novu perspektivu i nagovijesti izlaz iz ove krize je prepoznao i istakao Le Corbusier, koji je za nju napisao predgovor.

Knjiga je, osim toga, grafičko-estetski fenomen prvog reda.

Slični članci

Back to top button