DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

MOSTAR: Vlada HNK održala 204. sjednicu – donosimo glavne odluke

Danas je, na 204. redovnoj sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u cilju poticanja učestvovanja njenih organa u provođenju prekograničnih i drugih EU projekata, data saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta za prijavu na ADRION INTERREG projekat pod nazivom ”Partnerstvo za borbu protiv erozije plaža”. Radi se o projektu u kojem učestvuju partneri iz Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske i Italije, a koji se realizuje u svrhu provođenja sljedećih ciljeva: utvrditi i provoditi okvire politike, strategije i aktivnosti zasnovane na zaštiti i poboljšanju prirodnih i kopnenih i morskih staništa, identificirati i prenijeti dobre prakse u odabranim pilot područjima (općina Neum u HNK), utvrditi akcione planove za jačanje provođenja postojećeg / novog Integrisanog upravljanja obalnim područjem te razviti i provesti zajedničke strategije na Jadranskom i Jonskom moru za očuvanje bioraznolikosti, također uzimajući u obzir antropogene djelatnosti na moru: turizam, akvakulturu, naselja i dr.

Vlada je usvojila i Informaciju  Ministarstva  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o prijavi na INTERREG IPA CBC PROGRAM Hrvatska-BiH-Crna Gora Adrion Interreg te Informaciju o prijavi prijedloga projekta na poziv Interreg-IPA ADRION program.

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Spisak poslovnih subjekata za subvencionisanje kamata na odobrena kreditna sredstva u skladu sa Protokolom o saradnji između Razvojne banke FBiH i Vlade HNK.

Na prijedlog Ministarstva privrede danas je usvojena Odluka o davanju saglasnosti na prijedlog Ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata Raštani Mostar 1, 2, 3, 4 i 5, zatim LIWNO 1, 2, 3, 4, 5 i 6 na lokalitetu Polog Mostar, FNE E SOLAR 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 8 na lokalitetu Raštani Mostar, zatim FNE Ravnice 1 i 2 na području Blagaja Mostar, FNE JURIĆ Rodoč Mostar i POWER SOLAR 5 na lokaciji Blizanci Čitluk.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta za raspisivanje Javnog poziva za pomoć naučnicima i mladim naučnicima-istraživačima sa pozicije ”Grant pojedincima” u iznosu od 240.000,00 KM. Tom će odlukom Vlada pružati podršku  mladim naučnicima u istraživačkim projektima i realizaciji njihovih naučnih radova.

Vlada HNK danas je raspravljala o Strategiji za razvoj ljudskih resursa u strukturama državne službe FBiH za period 2022.-2027. te time izrazila opredijeljenost za učestvovanje u procesu usklađivanja i dogovaranja jedinstvenih načela javne uprave u FBiH sa predstavnicima Federalnog ministarstva pravosuđa i drugih kantona.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, donesena je Odluka o usvajanju Kvartalnog izvještaja realizacije Programa finansijske konsolidacije Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića Mostar za prvo četveromjesečje 2023. godine.

Također, Vlada je, nakon opsežne rasprave u vezi sa problematikom zdravstvenih djelatnika, a na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, usvojila sljedeće zaključke:

– Dostavljeni prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju HNK upućuje se svim zdravstvenim ustanovama (poslodavcima) sa zahtjevom za njihovo mišljenje glede cjelokupnog prijedloga Kolektivnog ugovora.

– Traži se finansijska procjena potrebnih sredstava za svaku zdravstvenu ustanovu u pogledu zahtjeva iznesenih u poglavlju V. Plate i naknade Prijedloga kolektivnog ugovora.

– Mišljenje i procjenu potrebnih finansijskih sredstava zdravstvene ustanove dužne su dostaviti Vladi HNK u roku od sedam dana od dana primitka zahtjeva. Dostavljena mišljenja o Prijedlogu kolektivnog ugovora i procjene potrebnih finansijskih sredstava od strane zdravstvenih ustanova bit će dostavljeni njihovim osnivačima i zatraženo očitovanje o njima koje će dostaviti Vladi HNK u roku od sedam dana od dana prijema.

– Po primitku svih očitovanja, Vlada HNK će u roku od sedam dana Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar uputiti odgovor koji će sadržavati stajalište Vlade prema Prijedlogu kolektivnog ugovora.

– Ovi Zaključci stupaju na snagu danom donošenja i bit će dostavljeni svim zdravstvenim ustanovama, njihovim osnivačima i Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar.

Za realizaciju ovih zaključaka Vlada je zadužila Ministarstvo zdravstva, rada  i socijalne zaštite.

Također je usvojila i Zaključak kojim je zadužila Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave i Ured za zakonodavstvo Vlade HNK da se hitno očituju u vezi sa nadležnošću Vlade u vođenju pregovora za pokretanje postupka i zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK, u skladu sa Zakonom o radu i zahtjevom Nezavisnoga sindikata zaposlenika SKB-a Mostar.

Vlada je danas dala saglasnost Ministarstvu za pitanja boraca za potpisivanje Sporazuma po Projektu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca i Projektu sufinansiranja zapošljavanja djece ratnih vojnih invalida za 2023. godinu, u iznosu od 400.000,00 KM. Usvojila je i Odluku o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći za pokrivanje troškova liječenja boraca i članova njihovih porodica.

Vlada je primila k znanju Informaciju Ministarstva finansija HNK o aktivnostima koje provodi na izradi Prednacrta izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2023. godinu. Usvojen je i niz drugih odluka, zaključaka i rješenja.

VLADA HNK/NOVIKONJIC.BA

Slični članci

Back to top button