DruštvoHercegovinaVijesti

Vlada HNK: Potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i djelatnika srednjeg odgoja i obrazovanja u HNK

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta danas su sa predstavnicima Sindikata srednjih škola u HNK potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i djelatnika iz djelatnosti srednjeg odgoja i obrazovanja.

 „Posao oko potpisivanja Kolektivnoga ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u našem kantonu kojeg smo imali namjeru potpisati prošle sedmice, na zadovoljstvo svih okončali smo danas“, rekao je premijer Herceg dodavši kako je današnje potpisivanje  Izmjena i dopuna Kolektivnoga ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u HNK još jedna potvrda da ova Vlada ima korektan i kontinuirani dijalog sa socijalnim partnerima o čemu, pored ovog današnjeg potpisivanja, svjedoči i 15 granskih kolektivnih ugovora koje je ova Vlada ranije potpisala. 

„Na tu sam činjenicu izrazito ponosan osobito iz razloga što je svakim od ovih kolektivnih ugovora, bilo da se radi o obrazovanju, zdravstvu, policiji, pravosuđu ili državnim službenicima i namještenicima,  poboljšan materijalni i radno- materijalni status uposlenika. 

Ovakav pristup rješavanju svih otvorenih pitanja doveo je do toga da tokom naše odgovornosti za kanton nije bilo prosvjeda i nezadovoljstva. 

Za razliku od svih poteškoća i finansijskih dubioza koje smo zatekli kada smo preuzeli odgovornost za Kanton, danas, a što sa ponosom želim istaknuti Vladi koja će doći iza nas, ostavljamo punu riznicu.

Naime, stanje na svim našim transakcijskim računima je vrlo pozitivno i naš Budžet je u plusu oko 70 miliona KM.

Stabilnost u kojoj ostavljamo Kanton rezultat je našeg odgovornog pristupa i racionalnog upravljanja javnim finansijama.

Takav naš pristup Vladi koja će doći nakon nas osigurao je pretpostavke da može promišljati o daljem povećanju primanja budžetskih korisnika, ali i o još jačim podrškama svim segmentima našeg društva, kako bi svi zajedno lakše nosili teret ozbiljnih poremećaja na tržištu i inflatornih pritisaka“ zaključio je premijer Herceg čestitavši resornom ministru i njegovim saradnicima kao i predstavnicima Sindikata na postignutom dogovoru.

Ministar Hadžović je, također, izrazio zadovoljstvo okončanim pregovorima sa Sindikatima srednjeg obrazovanja i  današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora.

„Kroz ovaj ugovor povećane su plate našim uposlenicima na način da smo mijenjali koeficijente. Po prvi put u Hercegovačko-neretvanskom kantonu imamo jedinstvene koeficijente za osnovne i srednje škole, posebno stručnih saradnika i administrativnog osoblja. Razlika je jedino u platama nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama. To je dogovor i pristanak i jednih i drugih sindikata. Kao ministar ponosan sam na sve što smo uradili do sada, kao i na sve što je postignuto ovim Kolektivnim ugovorom i Odlukom koju je Vlada donijela. Stoga se kao resorni ministar želim zahvalim svim članovima Vlade na podršci“, rekao je ministar Hadžović.

„Mi smo u Sindikatu uputili dopis Vladi kojim smo tražili povećanje plate od 10 %. Odgovor iz Vlade uslijedio je vrlo brzo a nas je osobito obradovao dio  u kojem se Vlada izjasnila da prihvaćaju naše zahtjeve. Istina, mi smo tražili da to bude odmah, a Vlada je dala prijedlog da to bude 5 %  od 1. 9. 2023. i to 5 % od 1. 1. 2024. godine. Članovi Sindikata izrazili su zadovoljstvo prijedlogom Vlade koji su i prihvatili. Na tom tragu smo neke sitne detalje promijenili u Kolektivnom ugovoru tako da danas mogu reći da smo jako zadovoljni postignutim dogovorom. Nakon današnjeg dana s pravom možemo reći kako su uposlenici u srednjim školama naredne dvije godine mirni jer imamo dobar Kolektivni ugovor, a imamo povećanja kakvima smo se nadali.

Hvala cijeloj Vladi, na poseban način premijeru i resornom ministru,  na socijalnoj osjetljivosti i partnerstvu koje je uistinu na jednom zavidnom nivou“, istaknuo je Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata.

 „Ja bih istaknula dvije stvari kojima smo na poseban način zadovoljni, a to je da smo prvi put dobili povećanje plata bez ijednog štrajka upozorenja i bez protesta te druga stvar da su koeficijenti nakon 14 godina pomjereni, jer smo sva povećanja do danas imali preko osnovice.

Jako smo zadovoljni, mada tu postoje još neke sitne stvari na kojima treba raditi. Posla uvijek ima i uvijek će ga biti, ali mislim da cjelokupno članstvo treba biti izuzetno zadovoljno s ovim što smo postigli“, rekla je Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture HNK.

Slični članci

Back to top button