HercegovinaPolitikaVijesti

Pod pritiscima vrha DF-a Trojka u Hercegovini pred raspadom, ostaje li HNK u tehničkom mandatu?

Iako se DF na svim nivoima čvrsto drži uz SDA, koja im je državnom nivou prepustila mjesto u Domu naroda koje nisu dobili, da bi SDA zauzvrat imala njihovu podršku na nižim nivoima, u HNK je situacija drugačija i DF se drži SDP-a i NiP-a i spreman je ući u vlast sa HDZ-om.

Upravo bi to mogao biti i glavni problem u formiranju vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje HDZ s kontrolnim paketom od 11 ruku vodi glavne pregovore, nakon kojih je uvijek drugog stava o svojim budućim partnerima.

Tako je prvobitno lider kantonalnog HDZ-a Stjepan Bošković kazao da se nastoji vlast formirati po vertikali od Vijeća ministara BiH, preko Federacije do kantona, tako a bi sa HDZ-om 1990 i političkim blokom koji čine SDP, NiP i DF formirali novu Vladu HNK i da su blizu dogovora.

Informacija da je DF u HNK postala dio “Trojke” sa SDP-om i NiP-om je izazvala veliko iznenađenje predstavnika SDA u tom kantonu, koji su očito računali na njihovu podršku, jer kako saznaje Klix.ba praktično bez DF-a, SDA u vlast ne može, jer HDZ 1990 na kojeg računa HDZ, u vlast želi formirati s Trojkom, a ne sa SDA.

Ali novi sastanci su donijeli zaokret situacije, pa je Bošković kazao kako je bliže tome da u vlast uđe SDA koja je dobila podršku NES-a i njezinog zastupnika Anela Kljake te su počeli pritisci na DF-ove zastupnike iz vrha stranke, koji vode raspadu hercegovačke “Trojke”.

Predsjedništvo DF-a predvođeno Dženanom Đonlagićem, državnim zastupnikom koji je izabran u Dom naroda BIH rukama SDA kako saznajemo traži od lidera stranke Željka Komšića da ospori njihovo savezništvo sa SDP-om i NiP-om kako bi spasio SDA u HNK, te dobio u Tuzlanskom kantonu nekoliko ministarskih mjesta u novoj vladi.

Kako Klix.ba saznaje sutra će se održati sjednica Predsjedništva DF-a kad će rukovodstvo donijeti odluku o postupanju svojih zastupnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je u pregovorima sa SDP-om i NiP- om tokom pregovora sačuvan paritet pozicija u omjeru 6:6., dok se SDA navodno odrekla jednog ministara u korist HDZ-a da bi bila dio vlasti.

Ako zastupnici DF-a u HNK poslušaju rukovodstvo u Sarajevu niko neće imati većinu i ostaje tehnička vlada do daljnjeg jer HDZ 1990 prema našim saznanjima podržava formiranje vlasti s “Trojkom”, a ne sa SDA.

Za raspetljavanje Gordijskog čvora se očekuje reakcija i međunarodne zajednice i Evropske unije čiju su predstavnici već izrazili nezadovoljstvo rastezanjem procesa oko uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji jedina u zemlji po drugi put nakon izbora ostaje u tehničkom mandatu.

klix.ba

Slični članci

Back to top button