DruštvoHercegovinaVijesti

Nije potpisan kolektivni ugovor HNK: Sindikati srednjih škola traže da se svima povećaju plate

Iako je jutros bilo najavljeno, ipak nije došlo do potpisivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u HNK.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović u izjavi za medije je kazao da je na jučerašnjoj sjednici Vlade donesen Prijedlog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za srednje obrazovanje.

”Predstavnici sindikata tražili su dodatno vrijeme da se te stvari usaglase. Nadam se da će se to u narednom razdoblju brzo riješiti i da će se i ovaj 16. Kolektivni ugovor brzo potpisati. Imali smo najbolju namjeru da i ovaj Kolektivni ugovor uspješno privedemo kraju i da novoj Vladi ostavimo fin početak, kojega mi nismo imali. Vidjet ćemo što će se u narednom razdoblju događati”, rekao je ministar. Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a Josip Milić, Feni je pojasnio kako je ponuda Vlade bila da nastavnom osoblju ide povećanje dva puta po pet posto, spremačicama i domarima 13 posto, a nenastavnom osoblju, odnosno pedagozima, sekretarima i računovođama, od 5 do 7 posto.

”Izvršili smo anketiranje članstva i većina je za to da tražimo svima 10 posto, odnosno da ne pristajemo na to da jedni dobiju pet, a drugi deset posto. Takav je stav članova i mi poštujemo odluku našega članstva”, podvukao je on.

Dodao je da se sve događalo brzo, ali su se, kako kaže, čuli s premijerom i ministrom. ”Rekli smo im svoj stav. Ministar je iznenađen i kaže da oni ostaju pri svome. Vidjet ćemo što će donijeti iduće sedmice. Idući koraci zavise od toga kako će se odvijati situacija”, zaključio je Milić.

Podsjetimo, prosvjetari i srednjeg i osnovnog obrazovanja ranije su najavili mogućnost štrajk zbog dugogodišnjeg problema nemogućnosti napredovanja u obrazovanju.

 https://bljesak.info/sci-tech/obrazovanje/hnz-sindikati-srednjih-skola-traze-da-se-svima-jednako-povecaju-place/421939?fbclid=IwAR021YVc62m_-hnO2iLlmwjdacMMLY0wp-dkeDl_ssqvmtpHK4r3Cvrgnqk

Slični članci

Back to top button