BiHDruštvoSmrtovniceVijesti

Dan bijelih traka: Prije 31 godinu počelo etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Prijedoru i Bijeljini

Na današnji dan prije 31 godinu počelo je sistemsko čišćenje Prijedora od nesrpskog stanovništva. Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naredilo da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Danas je u cijeloj Federaciji BiH Dan žalosti u znak sjećanja na Prijedorčane kojima je tada naređeno da stave bijele trake, a onda su ih mučili, silovali i ubijali.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”, poruka je koja je preko Radija Prijedor.

U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

I danas će se Prijedorčani, ali i cijela Bosna i Hercegovina i svijet, prisjetiti 31. maja 1992. godine, a u Prijedoru će ove godine stotine građana učestvovati u mirnoj šetnji do glavnog trga.

Dan bijelih traka u Prijedoru, ali i cijeloj BiH, simbolično se obilježava nošenjem bijele trake na vidljivim mjestima.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button