HercegovinaPolitikaVijesti

Uskoro dogovor stranaka ko će činiti većinu u HNK

Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH, najavio je da već danas očekuje sve odgovore, odnosno koje će to stranke biti dio većine u novoj vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

Pragmatično gledajući, mi smo bliži da imamo jednu vertikalu u vlasti od Vijeća ministara, preko Vlade Federacije pa do našeg kantona zbog funkcioniranja samog kantona, ali postoje nekakvi principi koje raspravljamo u ovome trenutku i to ne mora biti jedini od uslova. I ja opet kažem, moramo respektirati sedam ruka SDA u našem kantonu, kazao je on.

Inače jučer su nastavljeni pregovori o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prema izjavama učesnika, za sada nema konkretnog dogovora, ali ističu da su uvjereni da će ovaj kanton već sljedeće sedmice dobiti novu izvršnu vlast. Sa HDZ-om su pregovarali HRS i HDZ 1990.

Iz HRS-a su jasno poručili da za sada nikome nisu dali podršku te da inzistiraju na načelima koja će podrazumjevati jasan program, kvalitet u donošenju reformskih zakona, policijskih struktura, borbi protiv korupcije.

O načelima su govorili i predstavnici dva HDZ-a koji su akcenat stavili na međustranačku saradnju. Treba poštovati sve političke opcije koje su u Skupštini, poručili su, ali i naglasili da još nije iskristalizirano ko će biti partner koji će činiti većinu u novoj vladi.

(BHRT)

Slični članci

Back to top button