BiH

DA LI NAS ČEKAJU TOPLOTNI VALOVI I TEMPERATURE DO 40 STEPENI? SLADIĆ OTKRIVA: JEDNA STVAR ĆE UTJECATI NA LJETO!

Nedim Sladić, najpoznatiji meteorolog na školovanju u Velikoj Britaniji najavio je da će ovogodišnje ljeto biti iznad višegodišnjeg prosjeka, ali sa kraćim brojem vrelih dana.

Nakon kišnog perioda koje je uzrokovalo i poplave u Krajini, sunce je konačno obasjalo naša područja i njega, najavljuje Sladić, neće manjkati.

Kiše, kratkotrajnih pljuskova ove sedmice biće u četvrtak i petak, ističe Sladić.

Ova sedmica je puno povoljnija i čini se da će tako biti i u narednom periodu. S tim da možemo očekivati više sunca u sedmicama koje budu dolazile jer se naša zemlja nalazi pod poljem povišenog zračnog pritiska (..) Sunca neće manjkati. E sada, subjektivno gledano nekima će to biti nedovoljno ali nama sunca neće nedostajati u prognozama-rekao je Sladić.
Najveća vjerovatnoća za pljuskove će biti u planskim područjima, ali možemo govoriti o temperaturama koje su primjerenije za maj i da su u zadnja dva dana biče iznad višegodišnjeg prosjeka-naveo je Sladić.

Prvi duži sunčani dani ovog proljeća, mnogima je signal da krenu put mora. Trenutna temperatura mora, objasnio je Sladić, odgovara i temoperaturi zraka odnosno nema prevelike razlike u odnosu kada je napolju 30 i više stepeni i kada se tijelo treba prilagoditi na 10-15 stepeni manju temeperaturu mora.

19, 20 stepeni su temperature. Prema svim informacijama kojima raspolažem temperatura mora se sada kreće od 19 do 21 stepen što je primjereno za mjesec maj-naveo je Sladić.
Nešto manje od mjesec dana je ostalo do kalendarskog ljeta, te nam je Sladić prezentirao najnovije podatke svih relevantnih meteoroloških službi o ljetu pred nama.

    Mi možemo govoriti da ovo ljeto u BiH bi trebalo biti još jedno toplije ljeto od višegodišnjeg prosjeka- najavio je Sladić.

Prema njegovim riječima, na ovogodišnje ljeto utjecat će i vlaga.

    Ove godine ne bismo mogli očekivati da će toplotni valovi trajati po 10-15 dana kao što je to bio slučaj prethodnih godina upravo zbog te vlage u zemljištu. Znači toplotnih valova će biti, ali u kraćim obimima. Temperature zraka koje se približavaju granici 40 stepeni će biti rjeđa pojava- objasnio je Sladić i dodao statistiku broja vrelih dana prošle godine i onoga što se predviđa ovog ljeta.

    Broj vrelih dana kada temperatura prelazi 30 stepeni stepeni varirao je od 40-60 u Bosni, a u Hercegovini je išao 80. Ove godine će biti manji i to za 10-15 dana manji- rekao je Sladić za N1.

Također, Sladić je poručio da građani moraju voditi i računa o UV zračenjima i pratiti preporuke struke.

Slični članci

Back to top button