DruštvoHercegovinaVijesti

Završena obnova zgrade Kantonalnog suda u Mostaru

Predsjednik Kantonalnog suda u Mostaru Zoran Krtalić i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg obišli su zgradu Kantonalnog suda u Mostaru, označivši tako završetak radova na njezinoj obnovi.

Prema riječima predsjednika Kantonalnog suda u Mostaru Zorana Krtalića, zgrada Suda izgrađena je 1892. u vrijeme austrougarske vladine i jedna je od najljepših sudnica na području zemalja bivše Jugoslavije.

U sklopu obnove postavljeni su novi otvoreni, urađena je toplinska izolacija s unutarnje strane zidova pošto je objekt pod zaštitom kao spomenik kulture, kao i savremeni ”fan-coil” sistem grijanja i hlađenja. Također je uređen i toplinski izoliran veliki centralni atrij te su obnovljene vlagom oštećene podrumske i suterenske prostorije u kojima je smješten Arhiv Suda.

U obnovu 2.210 kvadratnih metara prostora uloženo je oko 970.000 maraka.

“Izuzetno smo sretni urađenim. Zahvaljujući ovim radovima stvoreni su svi optimalni uslovi za rad svih zaposlenika Suda i možemo u potpunosti ostvarivati naše zadatke na zadovoljstvo građana našeg kantona”, poručio je Krtalić.

Predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg podsjetio je kako je ta vlada 2015. godine pokrenula Projekt energetske efikasnosti, obnove, izgradnje i rekonstruiranja javnih objekata u HNK-u u okviru kojeg je do sada obnovljeno više od 40 javnih objekata u HNK-u. Radi se o zgradama osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, sudskih i policijskih institucija te sportskih i kulturnih objekata.

“Naš cilj je da obnovimo sve javne objekte i mislim da se primičemo tom cilju. Uložena su značajna finansijska sredstva: budžetska, donatorska i kreditna, imamo pozitivne refleksije svih onih koji koriste ove objekte i pozitivne refleksije jedinica lokalne samouprave koji su vlasnici većine obnovljenih objekata”, kazao je Herceg.

Prema njegovim riječima, ostalo je još urediti nove prostorije kantonalne vlade koja će biti smještena u nekadašnjem Hotelu „Ero“, a taj zadatak, kako je kazao Herceg, završit će nova Vlada HNK-a.

(Fena)

Slični članci

Back to top button