BiHPolitikaSvijetVijesti

Dodik stigao u Moskvu, prije susreta s Putinom sastao se s Patruševim

Predsjednik bosanskohrecegovačkog entiteta Republika srpska, Milorad Dodik, doputovao je danas u Moskvu gdje je najavljen njegov susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom a prvog dana posjete sastao se s Nikolajem Patruševim, sekretarom Vijeća sigurnosti Rusije i jednim od najbližih Putinovih suradnika.

Javni servis Republike Srpske (RTRS) objavio je kratku snimku susreta Dodika i Patruševa u kojem su sudjelovali i njihovi saradnici. Patrušev je pri tom kazao kako je “veoma zahvalan” Dodiku zbog dolaska u Rusiju izražavajući pri tom zadovoljstvo sve jačim vezama s Republikom srpskom čije vlasti otvoreno podupiru Moskvu u konfrontaciji sa Zapadom i odbijaju osuditi rusku invaziju na Ukrajinu.

“Zadovoljni smo time kako se razvija cijeli kompleks naših veza koje sve više dobijaju strateški karakter”, kazao je Patrušev koji slovi za jednog od najistaknutijih “jastrebova” u kremaljskoj administraciji.

Dodik bi u Moskvi trebao boraviti do sredine sedmice a njegov susret s Putinom najavljen je za utorak na marginama skupa koji ruski predsjednik organizira kako bi promovirao savez s državama iz susjedstva koje ga i dalje podupiru unatoč zapadnim osudama i izolaciji.  

Dodik je izjavio da će ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prenijeti da je Dejtonski sporazum snažno urušen, da je veliko pitanje i da li postoji. Naglasio je da Republika srpska mora tražiti prijatelje u Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma. “Rusija će se pitati o tome. Očigledno da ovi koji pokušavaju da naprave nešto drugo od Dejtona u Sarajevu najradije bi da i nas uklone od toga, onda bi to lakše poravnali. Oni bi najviše voljeli da smo mi u nekoj svađi ili animozitetu sa Rusima i da smo samo prepušteni Briselu i Vašingtonu”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je uvijek isticano da Rusija stoji iza Dejtonskog sporazuma i da nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nije čuo suprotnu poruku. “Razgovaraću sa predsjednikom Putinom da mu kažem da se taj Dejtonski sporazum snažno urušio, da je veliko pitanje da li uopšte postoji. On postoji samo kao okvir za disciplinovanje drugih, a ne za upražnjavanje prava svih koji su potpisali taj sporazum”, rekao je Dodik.

On je istakao da ne želi da Republika srpska u tome bude izgubljena. “Ona nije ušla u Dejtonski sporazum da bude izgubljena nego da bude ojačana. Ono što sada zapadnjaci rade jeste upravo da se sruši”, rekao je Dodik za ATV. “Želimo da im objasnimo, pa i drugim partnerima na Zapadu, koji se dijametralno ponašaju, da je ukidanjem Dejtonskog sporazuma neprikosnovena i neupitna Republika srpska i njen dalji put. Ako se sruši Dejtonski sporazum, a Zapad čini najviše da to sruši, moramo da imamo jasne politike poslije”, naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da su zapadnjaci iznervirani situacijom u vezi sa Ukrajinom, kao i geopolitičnom situacijom sa Rusijom i Kinom, te da u takvim okolnostima Srpska mora da ima prijatelje. “Nama su se Britanci pokazali kao neprijatelji i svi koji danas pokušavaju, sjedeći po Sarajevu, da kažu da imovina treba da bude oduzeta Republici srpskoj su naši neprijatelji i mi njih moramo početi zvati tako”, rekao je Dodik.

Voditelj predstavništva Rs u Moskvi, Duško Perović, najavio je kako će Dodik tamo razgovarati i o opskrbi tog entiteta ruskim plinom odnosno gradnji novog plinovoda naznačivši pri tom kako su vlasti u Banjoj Luci spremne plaćati ovaj energent u rubljima.

Gradnja novog plinovoda kojim bi se plin preko Srbije dopremao isključivo iz Rusije jedan je od ključnih zahtjeva kojim Dodik uvjetuje donošenje bitnih odluka u radu Vijeća ministara BiH.

Stav.ba

Slični članci

Back to top button