Crna hronikaDruštvoHercegovinaVijesti

Policajac upropastio tajnu akciju: Komšiji rekao da ga prati SIPA

Tokom operativne akcije Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, kodnog naziva ‘Derbi 2’ uhapšen je i policajac iz Gruda, a zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo “Odavanje službene tajne” u vezi s krivičnim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlasti”.

Kako je nezvanično potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba u pretresima je izuzeta dokumentacija iz Policijske uprave Grude kao i iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.

Pripadnici SIPA-e po naredbi Suda Bosne i Hercegovine provodili su posebnu istražnu radnju – tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta nad osumnjičenim iz Gruda 5. maja 2020. godine.

Međutim, kako je dalje potvrđeno za portal Radiosarajevo.baosumnjičeni je primijetio da ga automobil prati te pitao policijskog službenika PU Grude da mu provjeri o čijem se vozilu radi. Policijski službenik je izvršio sve potrebne provjere i utvrdio da se radi o službenom vozilu SIPA-e, on je tu informaciju rekao osumnjičenom.

“Budući da je ta informacija službena tajna, cijela akcija je propala, te su ugroženi životi i sigurnost službenika Državne agencije za istrage i zaštitu“, izjavio je za portal Jabuka.tv kantonalni tužilac Josip Aničić.

Uhapšeni pripadnik PU Grude prebačen je u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button