NekategorisanoSvijet

Čudo prirode: Biste li se usudili okupati u “Oku Zemlje”

Izvor rijeke Cetine u Dalmaciji. Printscreen

Priroda stvara čuda, a “Oko Zemlje” je samo jedno od njih. Nalazi se na svega 7 kilometara od sela Vrlike u Dalmaciji, na izvoru rijeke Cetine.

Ova rijeka teče čak 105 kilometara dok se ne spoji s Jadranom u staroj gusarskoj luci Omiš. I sama rijeka izronila je iz planine Dinare, gdje podzemne vode formiraju labirint potoka prije nego što izbiju na svjetlost, formirajući kristalne i modroplave lagune. Jedna od njih svojim izgledom podsjeća na očnu jabučicu, pa je pored zvaničnog naziva Veliko vrilo, dobila nadimak “Oko Zemlje”.

Kada nastupe vreli ljetni dani, ovo je omiljeno kupalište lokalnog stanovništva. A njegova voda je toliko prozirna da je moguće vidjeti dno, to jeste, samo će vam se pričiniti da ga vidite. U pitanju je optička varka prirode u kojoj se krije podvodna pećina nepoznate veličine.

Prema procjenama ronilaca i speleologa, njena dubina iznosi oko 115 metara, ali kako mještani okolnih mjesta tvrde, najbolji način da “zavirite” u ovo zaštićeno hidrološko dobro još od 1972. godine jeste da se popnete na susjedno brdo.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button